Opis    Wygląd    Systematyka    Występowanie    Odżywanie    Gospodarka    Kulinarnia    Właściwości odżywcze    Ciekawostki    Zdjęcia


Dennik

łac. Liparis Liparis
Ryba chroniona w Polsce.

Dennik – opis ryby

Ryba morska z gatunku ryb skorpenokształtnych z rodziny dennikowatych.

Dennik – wygląd ryby

W stosunku do reszty ciała, dennik posiada dużą głowę z dwoma otworami nosowymi umiejscowionymi po obydwu stronach głowy. Ma ciało wstęgowate, nie ma łusek, osiąga długość do 15 cm.

Posiada dwie płetwy: długą piersiową i  grzbietową łączącą się z płetwą ogonową. Skóra denniak jest bardzo lepka. Ogon mają podobny do węgorza.

Rozmnaża się wczesną wiosną, składając jaja na powierzchni glonów. Okres wylęgu trwa 6-8 tygodni. Larwy są pelagiczne, tworząc część planktonu.

Systematyka

Domena: eukarionty
Królestwo: zwierzęta
Typ: strunowce
Podtyp: kręgowce
Gromada: promieniopłetwe
Rząd: skorpenokształtne
Rodzina: dennikowate
Rodzaj: Liparis
Gatunek: Dennik

Dennik – występowanie

Dennik preferuje przydenne wody do 300 metrów głębokości. Występuje w wodach północnej i wschodniej części Oceanu Atlantyckiego oraz stykających się z nim mórz, w tym Morza Bałtyckiego, Morza Pólnocnego i w okolicach wysp Islandii i Grenlandii.

Dennik zimuje w południowych wodach, rozmnaża się wczesną wiosną.

Dennik – odżywianie

Dennik żywi się głównie skorupiakami (krewetki, kraby i amfipy) i planktonem, znacznie rzadziej małymi rybkami.

Dennik – w gospodarce

Dennik nie ma żadnego znaczenia gospodarczego ze względu na ochronę gatunkową

Dennik – kulinaria i właściwości odżywcze

Ryba podlega ochronie prawnej, nie spożywa się jej.

Dennik – ciekawostki

Mocą Rozporządzenia Ministra Środowiska z dnia 26 września 2001r w sprawie określenia listy gatunków zwierząt rodzimych dziko występujących, objętych ochroną gatunkową  został objęty ścisłą ochroną.

Dennik – zdjęcia

 

 

Źródła:
https://en.wikipedia.org/wiki/Common_seasnail