Inne

Szaszłyki z białą rybką, cukinią, słoninką i cebulką!

Moroccan-Fish-SkewersUwielbiam maj, a Wy :)? Maj to miesiąc, kiedy pierwszy raz od października można poczuć zapach i smaki lata! Jeżeli pogoda dopisuję to staramy się z mężem zaplanować spokojny weekend gdzieś nad jeziorkiem… grillując :). Jeżeli jednak jest zbyt chłodno to nie odpuszczamy i robimy grilla u moich rodziców w ogródku. Nasze dzieciaki uwielbiają zabawy i jedzenie na świeżym powietrzu – zresztą kto nie ;). Na grilla przyrządzam zazwyczaj rybkę w folii, szaszłyki i ewentualnie jakieś delikatne mięsko. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pyszne szaszłyki z rybki i cukinii :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z białej morskiej ryby – 50 dag
  • Cukinia – trzy sztuki
  • Wędzona i mocno schłodzona słoninka – 20 dag
  • Cebula – biała
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Natka pietruszki
  • Liście laurowe – dwie sztuki
  • Sok z cytryny
  • Jajka – dwie sztuki
  • Mąka do panierki
  • Bułka tarta do panierki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filet opłukujemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Rozgnieciony czosnek łączymy z poszatkowaną natką, pokruszonymi listkami laurowymi, sokiem z cytryny i odrobiną oleju. Kawałki ryby wkładamy do marynaty i odstawiamy na godzinę. Obieramy cukinię, cebulkę i kroimy na grubsze plastry. Podobnie ze słoninką. Kawałki rybki moczymy w roztrzepanym jajku, mące, a następnie w bułce tartej. Tak przygotowaną rybkę nakłuwamy na patyki do szaszłyków na zmianę z cukinią, cebulką oraz słoninką. Przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem i kładziemy na grillu. Serwujemy z ostrym sosem jogurtowym i sałatką z nowalijek.

Uwagi:

Patyki do szaszłyków należy namoczyć wcześniej w zimnej wodzie!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: jaimerosenutrition.com.au

Dodaj komentarz