Inne

Wędzony łosoś, szparagi, czosnek i parmezan

Dzisiaj zapraszam wszystkich na przepis na pyszną pastę z łososiem i szparagami. Jak pewnie niektórzy z Was zauważyli na blogu pojawiło się kilka wpisów o warzywach i ich właściwościach. Pisałam już, że postanowiłam dodawać co jakiś czas posty o takiej tematyce, które później rozwinę w klasyczne posty z przepisami :). Myślę, że to uatrakcyjni bloga i będziecie mieli okazję dowiedzieć się czegoś więcej. Zanim przejdę do przepisu chciałabym także zaznaczyć, że takie wpisy zawsze będą związane z bardzo dobrze znaną mi ‚dziedziną’ ;). O szparagach wiem bardzo dużo, ponieważ od wielu lat je przyrządzam i dlatego z wielką przyjemnością podzielę się z Wami moimi wskazówkami i przepisami! Zapraszam na genialny i bardzo prosty przepis kochani!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Szparagi – dwa pęczki (zielone lub białe)
  • Łosoś wędzony w plastrach – dwa opakowania
  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Ser typu Grana Padano do starcia
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Szparagi łamiemy, obieramy (w zależności od rodzaju) i wrzucamy do garnka z olejem z pestek winogron. Podsmażamy przez około 10 minut po czym dodajemy odrobinę wody i dusimy. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i dodajemy do szparagów. Dusimy tak długo aż szparagi będą wystarczająco miękkie. Przed samym zmieleniem dodajemy odrobinę soli morskiej, odrobinę słodkiej śmietany i wyciągamy kilka główek, które ułożymy na talerzu. Pozostałą część mielimy. Serwujemy makaron polany gęstym sosem, na wierzchu układamy główki szparagów, pocięte kawałki wędzonego łososia i posypujemy startym parmezanem.

Uwagi:

Sos możecie przygotować w dokładnie ten sam sposób bez śmietany. Będzie równie smaczny!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pbs.org