Inne

Burger

Capitan-Findus_Spot-Fish-Burger-wallpaperTemat burgerów rybnych na blogu powraca jak bumerang ale nie ma co się dziwić bo kto w dzisiejszych czasach nie lubi pysznych, soczystych i chrupiących burgerów ;)?! Dodatkowo jeżeli będą to obecnie bardzo popularne burgery w wersji ‚fit’ to już w ogóle strzał w dziesiątkę :)! Ja chciałabym dzisiaj Wam zaproponować smaczne burgery rybne, które pokochały moje dzieciaki! Zapraszam do wspólnego ‚pichcenia’ kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z białej rybki – około ½ kilograma
  • Cebula – jedna średniej wielkości sztuka
  • Marchewka – dwie sztuki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Jajka – dwie sztuki
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przyprawa – mielona, czerwona papryka
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od marchewki, którą myjemy, obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy do gotującej się wody na około cztery minuty (tak, żeby była miękka) po czym odcedzamy na sitku. Filety rybne opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowy i kroimy na mniejsze kawałki. Obieramy cebulę i również kroimy na mniejsze cząstki. Pokrojoną rybę i cebulkę przepuszczamy przez maszynkę. Do zmielonej masy wbijamy dwa jajka oraz wsypujemy drobno poszatkowaną natkę pietruszki i ugotowaną marchewkę. Wszystko dobrze mieszamy, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem po czym formujemy małe, zgrabne kotleciki, które panierujemy w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Smażymy z dwóch stron aż będą złoto brązowe! Serwujemy w bułce z pomidorkiem, plastrem żółtego sera i sałatą!

Uwagi:

Jeżeli zmielona rybka jest zbyt wodnista polecam dodać odrobinę bułki tartej!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: hdwallpaperbackgrounds.net