Inne

Serowa z wędzonym łososiem na chłodniejsze, letnie wieczory

csm_Senfsuppe_mit_Appenzeller_592f148d27Co prawda mamy lato i niekoniecznie chce nam się jeść gorące zupy ale na chłodniejsze letnie wieczory, które się w Polsce zdarzają czemu nie ;)?! Dzisiaj chciałabym podać Wam genialny przepis na pyszną zupę serową z chrupiącymi grzankami i plastrami wędzonego łososia. Od razu powiem, że jest to także przepis dla mięsożerców – wystarczy, że zamienią wędzonego łososia na chrupiący boczek ;). Zupa jest na bazie pysznego rosołku dzięki czemu jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Baza – rosołek warzywny, około trzy szklanki
  • Marchewki – dwie duże sztuki
  • Seler – ½ średniej wielkości
  • Mleko 3,2% – około trzy szklanki
  • Masło 82% – trzy stołowe łyżki
  • Mąka – cztery płaskie łyżki
  • Ser żółty – około 100 g
  • Wędzony łosoś w plastrach
  • Cebulka – jedna duża sztuka
  • Natka pietruszki do posypania
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Marchewkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę również obieramy i kroimy na wąskie piórka. Do rondelka wrzucamy trzy łyżki masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starte oraz pokrojone warzywka. Wszystko smażymy kilka minut cały czas mieszając po czym posypujemy mąką. Po chwili wlewamy trzy szklanki rosołku i trzy szklanki mleka. Czekamy aż się wszystko zagotuje i jeszcze chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Ser żółty ścieramy na tarce by posypać zupę, którą najpierw rozlewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki oraz podsmażoną cebulką i małymi kawałkami pokrojonego łososia! Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać odrobinę ostrej papryki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cheesesfromswitzerland.com

Dodaj komentarz