Co prawda mamy lato i niekoniecznie chce nam się jeść gorące zupy ale na chłodniejsze letnie wieczory, które się w Polsce zdarzają czemu nie ;)?! Dzisiaj chciałabym podać Wam genialny przepis na pyszną zupę serową z chrupiącymi grzankami i plastrami wędzonego łososia. Od razu powiem, że jest to także przepis dla mięsożerców – wystarczy, że zamienią wędzonego łososia na chrupiący boczek ;). Zupa jest na bazie pysznego rosołku dzięki czemu jest wyjątkowo aromatyczna i smaczna! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Baza – rosołek warzywny, około trzy szklanki
- Marchewki – dwie duże sztuki
- Seler – ½ średniej wielkości
- Mleko 3,2% – około trzy szklanki
- Masło 82% – trzy stołowe łyżki
- Mąka – cztery płaskie łyżki
- Ser żółty – około 100 g
- Wędzony łosoś w plastrach
- Cebulka – jedna duża sztuka
- Natka pietruszki do posypania
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Marchewkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulkę również obieramy i kroimy na wąskie piórka. Do rondelka wrzucamy trzy łyżki masła i czekamy aż się rozpuści. Następnie dodajemy starte oraz pokrojone warzywka. Wszystko smażymy kilka minut cały czas mieszając po czym posypujemy mąką. Po chwili wlewamy trzy szklanki rosołku i trzy szklanki mleka. Czekamy aż się wszystko zagotuje i jeszcze chwilkę gotujemy na wolnym ogniu. Ser żółty ścieramy na tarce by posypać zupę, którą najpierw rozlewamy do miseczek. Posypujemy natką pietruszki oraz podsmażoną cebulką i małymi kawałkami pokrojonego łososia! Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać odrobinę ostrej papryki.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: cheesesfromswitzerland.com