Inne

Aromatyczny kurczak po prowansalsku

kurczak po prowensalskuTym razem podam Wam kochani przepis na… kurczaka po prowansalsku. Pewnie sobie myślicie co mnie natchnęło ;)? Otóż byliśmy ostatnio na obiedzie u mojej mamy, która postanowiła nas zaskoczyć. Oczywiście udało się jej bo zazwyczaj przyrządza dla nas dania rybne, które sama z tatą bardzo lubią, a tu na talerzu kurczak. Mięsko tak bardzo zasmakowało moim dzieciakom, że zgodnie stwierdziły, że od dzisiaj to będzie ich ulubione danie! Możecie sobie wyobrazić ;)? Generalnie zastanawialiśmy się z mężem dlaczego nasze dzieciaki są tak wrażliwe na smaki w tak młodym wieku… . Czy to nasze wychowanie, czy może geny? Ciekawe, prawda ;)? No ale zapomnijmy o moich dzieciach – do przepisu kochani!

Czas przygotowania: 35 minut + marynowanie

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Cebula
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek
  • Białe wino
  • Suszony i świeży tymianek
  • Ulubione zioła
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka opłukujemy i kroimy na mniejsze kawałki. W małej miseczce łączymy kilka łyżeczek ziół z suszonym i świeżym tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno pokrojoną cebulę, białym wytrawnym winem i olejem z pestek winogron. Nie żałujmy ziół i oleju z pestek winogron! Do przygotowanej marynaty wkładamy kawałki kurczaka i moczymy około dwóch godzin trzymając w lodówce. Po dwóch godzinach rozgrzewamy piekarnik do 350 stopni i wkładamy kawałki kurczaka w żaroodpornym naczyniu na 25 minut. Serwujemy z chrupiącymi frytkami.

Uwagi:

Kurczaka możecie przygotować nawet dwa dni wcześniej. Im dłużej poleży w marynacie tym lepiej.

Do marynaty polecam wycisnąć odrobinę soku z cytryny. Dzięki temu kurczak będzie niesamowicie soczysty i bardzo miękki!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *