Inne

Brązowy ryż z krewetkami, czosnkiem i szalotką

pobrane (1)Kochani, zapraszam Was dzisiaj do krainy owoców morza ;)! Z wielką przyjemnością chciałabym Wam zaproponować genialny przepis na krewetki w sosie śmietanowym z brązowym ryżem. Danie bardzo smaczne, w azjatyckim klimacie dlatego jeżeli lubicie tamtejszą kuchnię to zachęcam do wypróbowania przepisu! Od razu przyznaję, że totalnie nie wiem skąd go mam ale jest warty odrobiny wysiłku ;). Zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Krewetki – około 500 g
  • Szalotki – dwie sztuki
  • Czosnek – jeden ząbek
  • Śmietana kremówka – dwie szklanki
  • Białe wino – ½ szklanki
  • Świeży koperek – trzy stołowe łyżki
  • Olej z pestek winogron – dwie stołowe łyżki
  • Brązowy ryż – ok. jedna szklanka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Zaczynamy od ugotowania ryżu w lekko osolonej wodzie. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Obieramy szalotki i drobniutko kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem. Dodajemy krewetki i chwilkę smażymy. Następnie, kiedy krewetki nabiorą delikatnie rumianego wyglądu dodajemy białe wino. Wszystko gotujemy aż do momentu, kiedy wino odparuje z patelni. Pod koniec dodajemy śmietanę kremówkę. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Myjemy koperek, osuszamy i drobno szatkujemy. Na końcu przyprawiamy ryż z krewetkami solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy koperkiem.

Uwagi:

Chętni mogą dodać więcej czosnku i cebulki ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: skinnytaste.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *