Inne

Conchiglioni z łososiem, ricottą i szpinakiem pod serową pierzynką

Tym razem danie, które powinno skraść serca Waszych pociechom ;). Dlaczego? Niestety większość maluchów nie przepada za rybkami dlatego by skłonić je do rybnego posiłku trzeba nieźle się ‘napocić’. Moje dzieciaki na szczęście lubią ryby ale zdarzają się dni, kiedy marudzą. Wówczas wyciągam swoją tajną broń, pyszną zapiekankę z łososia i szpinaku w muszelkach. Obficie posypana ciągnącym się i delikatnie zapieczonym serem jest bajecznie smaczna, a jak wiadomo dzieci jedzą oczami ;). Zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania/gotowania: 55 minut

Składniki:

  • Makaronowe muszle (conchiglioni) – 24 sztuki
  • Ser ricotta – około 250 g
  • Filet z łososia – 200 g
  • Szpinak baby – 100 g
  • Parmezan w kawałku do starcia Grana Padano – cztery stołowe łyżki
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Pomidory bawole serca – dwie duże sztuki
  • Cebula cukrowa – jedna sztuka
  • Suszona bazylia – łyżeczka
  • Ocet balsamiczny – łyżka stołowa
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mozzarella do posypania

Przygotowanie/gotowanie:

Gotujemy muszle w osolonej wodzie al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzamy i odstawiamy w chłodne miejsce by ostygły. W tym czasie obieramy i drobno kroimy cebulkę. Podsmażamy na oleju z pestek winogron i po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dodajemy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Wlewamy ocet balsamiczny, przyprawiamy bazylią, solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykrywamy patelnię. Dusimy na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugotowanego łososia na parze, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy ser ricotta oraz przelany wrzątkiem, drobno posiekany szpinak. Wsypujemy starty parmezan i przyprawiamy gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze mieszamy by uzyskać jednolitą masę, którą faszerujemy muszle. Do naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy, a na wierzchu układamy faszerowane conchiglioni. Posypujemy obficie mozzarellą i zapiekamy w 190 stopniach przez 15 minut.

Uwagi:

Pomidory bawole serca możecie zastąpić innymi, mięsistymi jak paprykowe czy lima.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cocinaycomparte.com