Inne

Dynia z łososiem

338f037ce611a656aa45793ac77440d1Skoro sezon na dynię rozpoczęty to nie może być inaczej – mój blog zamieni się w ‚dyniobloga’ ;)! Z pewnością wielu z Was odkrywa dynię dopiero teraz. Zauważyłam, że dynia stała się w naszym kraju popularna dopiero w zeszłym sezonie! Wcześniej mało kto (przynajmniej z mojego otoczenia) przygotowywał posiłki z dynią w roli głównej. Na szczęście to się zmieniło. Nie wiem czy wiecie ale dynia ma bardzo dużo wartości odżywczych dlatego warto ją jeść w okresie jesienno zimowym, kiedy dopadają nas przeziębienia ;). Jednak o właściwościach kiedy indziej, a dzisiaj przepis ;). Zapraszam wszystkich na pyszny posiłek z dynią i łososiem :).

Czas przygotowania: 50 minut

Składniki:

  • Dynia hokkaido – ok. ½ kg
  • Cebula – mała sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Starty imbir – mała łyżeczka
  • Mleko koksowe – 1/3 puszki
  • Brokuł – cztery różyczki
  • Bulion – 1/3 szklanki
  • Łosoś – ok. 250 g
  • Ostra papryczka – mały kawałek
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Dynię myjemy, kroimy w kosteczkę i wrzucamy na patelnię na której uprzednio rozgrzaliśmy olej z pestek winogron. Dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony przez praskę czosnek i łyżeczkę imbiru. Wszystko podsmażamy przez około dwie minuty. Następnie dodajemy mleczko kokosowe i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy brokuła i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Po tym czasie dodajemy bulion i czekamy aż dynia zmięknie. Na patelnię dodajemy umytego i pokrojonego w grubszą kostkę łososia. Przyprawiamy ostrą papryczką, solą morską i dusimy przez około pięć minut. Serwujemy z ryżem.

Uwagi:

Pamiętajcie, że hokkadio się NIE OBIERA!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *