Inne

Fasola z czosnkiem i miodem do pieczonego łososia

fasola tthTym razem zapraszam wszystkich na pyszny dodatek do pieczonej ryby. Ostatnimi czasy poszukuję zastępstwa dla ziemniaków w daniu głównym, które idealnie skomponuje się z pieczonym łososiem 😉 lub inną ulubioną rybą. W taki właśnie sposób udało mi się trafić na genialny przepis na fasolę z czosnkiem, miodem i natką świeżej pietruszki. Przepis udało mi się znaleźć w książce, w której się zakochałam i nieźle ją ‚męczę’ przez ostatnie tygodnie ;). Zatem zapraszam do wspólnego gotowania!

Czas przygotowania: 30 minut + namaczanie fasoli przez noc

Składniki:

  • Fasola Jaś – około 250 g
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Pęczek natki pietruszki
  • Miód jasny – łyżka stołowa
  • Masło klarowane – stołowa łyżka
  • Listek laurowy – dwie sztuki
  • Ziarenka ziela angielskiego – dwie sztuki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Fasolę Jaś należy najpierw porządnie opłukać, a następnie wrzucić do dużego i wysokiego garnka. Zalewamy zimną wodą tak aby cała fasola była przykryta i odstawiamy na całą noc. Po nocy odcedzamy fasolę i gotujemy w nowej wodzie. Do fasoli wrzucamy dwa ziarenka ziela angielskiego i listki laurowe. Gotujemy fasolę do momentu aż będzie miękka ale jednocześnie jędrna! Na patelni rozpuszczamy masło klarowane i dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Chwilkę podsmażamy, a następnie dodajemy ugotowaną i odcedzoną fasolę. Mieszamy fasolę z czosnkiem, ściągamy patelnię z ognia i dodajemy miód, sól morską, świeżo zmielony czarny pieprz oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko mieszamy i serwujemy z pieczonym łososiem

Uwagi:

Pamiętajcie, że gotujemy fasolę bez przykrycia przez pierwsze 20 minut. Pozwoli Wam to na usuwanie piany, która będzie się zbierała na wierzchu fasoli.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: truetastehunters.blogspot.com