Inne

Faszerowane, chrupiące jajka z wędzonym łososiem i pieczarkami

Co powiecie na faszerowane jajka? Moja mama zaskoczyła mnie genialnym niedzielnym śniadaniem! Na stole pojawiły się standardowe potrawy, które goszczą u nas od lat ale jako dodatek postawiła faszerowane, chrupiące i do tego gorące jajka! Moje dzieciaki były zachwycone ale nie ukrywam, że my z mężem też ;). Zdarza nam się odwiedzać mamę w niedzielny poranek i wówczas spożywamy rano wspólne, rodzinne śniadanie. Bardzo lubię tą tradycję, ponieważ staramy się z mamą siebie nawzajem zaskakiwać ciekawymi propozycjami kulinarnymi – takim właśnie jak te jajka ;). Zapraszam do wspólnego przygotowania kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Jajka ugotowane na twardo – pięć dużych sztuk
  • Pieczarki – cztery średniej wielkości sztuki
  • Wędzony łosoś – około 50 g
  • Majonez – dwie łyżeczki
  • Szczypiorek – pęczek
  • Świeży tymianek
  • Bułka tarta do panierki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Jajko do panierki – jedna sztuka

Przygotowanie:

Na wstępie myjemy (jeżeli jest taka konieczność), osuszamy i obieramy pieczarki. Kroimy w drobną kosteczkę, a następnie podsmażamy na złoty kolor na oleju z pestek winogron. Ugotowane na twardo jajka kroimy na połówki i delikatnie wyciągamy żółtka i białka. Skorupki odkładamy na bok. Szczypiorek z tymiankiem myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Plastry wędzonego łososia również drobno kroimy i łączymy z pieczarkami, połową tymianku i jajkiem. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz majonezem. Nakładamy farsz do skorupek, a bułkę tartą mieszamy z pozostałym tymiankiem. Skorupki z farszem zanurzamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.

Uwagi:

Mięsożercy mogą zamienić wędzonego łososia na wędzony boczek ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com