Inne

Francuska zupa cebulowa na jesienne wieczory…

francuska zupa cebulowa przepisPowoli zbliża się moja ulubiona pora roku czyli… jesień :)! Tak wiem, jestem dziwna ale co poradzę na to, że uwielbiam naszą piękną złotą jesień. Oczywiście najbardziej lubię jak ulice przykryte są złoto czerwonymi liśćmi i grubymi, brązowymi kasztanami, a na niebie gości słoneczko ale uwielbiam także dni kiedy jest szaro, buro i ponuro, a z nieba sączy się deszcz. Może jest to związane z tym, że urodziłam się pod koniec października ;)? Wraz ze zbliżającą się jesienią nabieram ochoty na różne ciekawe dania szczególnie polecane w tym okresie. Jednym z takich dań jest pyszna i rozgrzewająca francuska zupa cebulowa! Przepis jaki Wam dzisiaj zaproponuję dostałam kiedyś od znajomego kucharza. Gwarantuję, że jest prosty, a zupa nieziemsko smaczna! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Cebula – 1 kg
  • Bulion wołowy – 600 ml
  • Białe wytrawne wino – 150 ml
  • Świeży tymianek
  • Czerstwa bułka/bagietka
  • Ser do posypania – gruyere/comte
  • Masło – 3 łyżki stołowe
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na dwóch łyżkach masła smażymy cebulę i dodajemy umyty i posiekany, świeży tymianek. Dodajemy odrobinę soli i czekamy aż cebula nabierze pięknego złotego koloru. Następnie dodajemy białe wino i czekamy aż wyparuje. Po tym czasie do bulionu wołowego wlewamy zawartość patelni, dodajemy sól morską i świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy około 10 minut. W tym czasie przygotowujemy bagietki. Kroimy je na małe kromki i pieczemy je kilka minut w piekarniku. Gotową zupę wlewamy do małych żaroodpornych miseczek, na wierzch układamy upieczone pieczywo i posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika i czekamy aż ser się rozpuści.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić cebuli, ponieważ będzie gorzka!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *