Inne

Gravlax z łososia

151649820Tym razem chciałabym podać Wam przepis na super prostą i pyszną przekąskę, która zachwyci wszystkich gości :). Moja dzisiejsza przekąska to łosoś w marynacie po skandynawsku. Niestety najczęściej spotykam się, że moi znajomi kupują gotowe gravlax z łososia co w sumie jest przykre bo po co kupować coś ‚sztucznego’, kiedy samemu można zrobić to lepiej, zdrowiej i smaczniej ;)? Gorąco zachęcam do sprawdzenia mojego przepisu bo naprawdę nie wymaga on żadnych umiejętności kulinarnych! Zaskoczcie swoich przyjaciół i rodzinkę ;)! Do dzieła kochani.

Czas przygotowania: 2 dni marynata + 10 minut

Składniki:

  • Płat łososia – jedna sztuka
  • Cukier – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska – trzy stołowe łyżki
  • Pęczek koperku
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Musztarda – trzy stołowe łyżki
  • Miód płynny – jedna łyżeczka
  • Olej z pestek winogron – trzy stołowe łyżki
  • Sok z cytryny lub limonki – do smaku
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty, którą natrzemy rybę. Do miseczki wrzucamy musztardę, miód, olej, sok z cytryny i przyprawy. Wszystkie składniki sosu dobrze mieszamy aby składniki się ładnie połączyły i smakujemy czy czegoś nie brakuje. Rybę porządnie nacieramy przygotowaną marynatą (z dwóch stron), przykrywamy gałązkami koperku i zawijamy przezroczystą folią. Na łososia kładziemy ciężką deskę, którą dodatkowo obciążamy żeliwnym przedmiotem. Odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsce na co najmniej jeden dzień. Kolejnego dnia zmieniamy folię, wylewamy płyn z naczynia (jeżeli się pojawił) i ponownie wstawiamy do lodówki na dobę. Trzeciego dnia wyciągamy łososia i kroimy w cieniutkie plastry.

Uwagi:

Koperek równie dobrze możecie posiekać i obficie posypać nim łososia.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: dentistvschef.wordpress.com, thekitchn.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *