Inne

Bruschetta z bakłażanem i łososiem

przepisy kuchnia włoskaPewnie większość z Was pomyśli sobie, że bakłażany mnie ostatnio chyba prześladują bo dzisiaj znowu będzie o bakłażanach ;)! Jednak tym razem już nie sam tekst czy wskazówki, a prosty i wyjątkowo smaczny przepis. Oczywiście nie zapomniałam, że mój blog jest głównie poświęcony rybkom dlatego moja dzisiejsza propozycja będzie wzbogacona o… łososia :). Dzisiaj zaproponuję Wam przyrządzenie rewelacyjnej przekąski na przyjęcie urodzinowe, sylwestra lub też przy innej okazji. Miałam okazję wypróbować ten przepis już wielokrotnie i za każdym razem sukces! Przystawkę tą można przygotować zarówno z łososiem jak i bez dlatego to Wam pozostawiam decyzję. Oczywiście chyba nie muszę wspominać w jakiej wersji przystawka jest lepsza ;). Na koniec jedynie mogę dodać, że ponoć jest to przepis kuchni włoskiej! Tak więc zapraszam do wspólnego wykonania!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Bakłażan – 2 sztuki
  • Plastry wędzonego łososia
  • Duża cebula
  • Anchois – 10g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Sok z ½ cytryny
  • Papryczka chilli
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Pieczywo na grzanki

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy i nacinamy miąższ. Skrapiamy olejem z pestek winogron, a także przyprawiamy solą morską i świeżo zmielony czarnym pieprzem. Tak przygotowane bakłażany pieczemy w 200 stopniach przez 35 minut. W tym czasie obieramy cebulę, drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej z pestek winogron. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i bardzo drobno pokrojoną papryczkę chilli. Wszystko ładnie przysmażamy i ściągamy z ognia. Upieczone bakłażany obieramy ze skórki, kroimy, miksujemy w blenderze i wrzucamy na patelnię do chilli z cebulą i czosnkiem. Dodajemy także drobno pokrojonego łososia, anchois oraz sok z cytryny. Tak przygotowany farsz kładziemy na chrupiące grzaneczki!

Uwagi:

Zanim zaczniemy piec bakłażany pamiętajmy aby je wcześniej odpowiednio przygotować (post z dn. 10.08.2014).

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *