Inne

Hokkaido z ziemniakami i listkami curry na jesień

imagesPotrawka w której się zakochacie ;)? Dzisiaj mam „coś” specjalnego dla wszystkich tych, którym zależy na czasie. Nie wiem jak Wy ale ja coraz częściej spotykam się z osobami, które nie gotują. Dlaczego? Odpowiedzi są różne. Jedni nie mają czasu, innym się nie chce, a jeszcze inni wychodzą z założenia, że gotowanie wcale im się nie opłaca ;). Niezależnie od tego ile prawdy w tych stwierdzeniach chciałabym podzielić się z Wami przepisem na pyszną potrawkę z dynią w roli głównej! Tym razem mój przepis będzie bez rybki ale myślę, że mi to wybaczycie ;). Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Dynia hokkaido – mała sztuka
  • Cebula – jedna duża sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Ziemniaki – trzy średniej wielkości sztuki
  • Pomidory – dwie sztuki
  • Liście curry (opcjonalnie) – mała garść
  • Kurkuma – szczypta
  • Ostra papryka – szczypta
  • Olej z pestek winogron – do smażenia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy, obraną oraz pokrojoną w kosteczkę cebulę. Podsmażamy i dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek wraz z umytymi i osuszonymi listkami curry. Smażymy chwilkę i dodajemy obraną i pokrojoną w kostkę dynię wraz z ziemniakami. Podsmażamy przez około pięć minut po czym dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidorki. Przyprawiamy, przykrywamy patelnię i dusimy aż dynia z ziemniakami będą miękkie. Na koniec wsypujemy szczyptę kurkumy oraz odrobinę ostrej papryczki!

Uwagi:

Pamiętajcie, że dyni hokkaido się NIE OBIERA ze skórki!

Smacznego :).

Źródło zdjęć: thenutritionadventure.com

Dodaj komentarz