Inne

Hummus i wędzony łosoś

humusDzisiaj chciałabym podzielić się z Wami przepisem na genialną pastę, która idealnie nadaje się na pyszną kanapkę z wędzonym łososiem :)! Przepis ten jest powszechnie dostępny w internecie i dla wielu z Was wcale nie będzie to nowość jednak z pewnością znajdą się wśród Was osoby, które nie miały jeszcze okazji robić… hummus! Tak, to właśnie humus będzie daniem głównym na dzisiejszą kolację :). Zapewniam, że przygotowanie jest bajecznie proste i aby jeszcze Wam ułatwić, postanowiłam podać przepis, który będzie opierał się o ‘gotowe’ składniki! Oczywiście sprawdzone, z dobrego źródła i maksymalnie zdrowe :). W przyszłości z przyjemnością podam Wam kolejny przepis na hummus dla bardziej zaawansowanych ;). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Ciecierzyca w puszce – jedna sztuka
  • Pasta tahini – dwie stołowe łyżki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Curry – ½ łyżeczki
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron
  • Ostra papryka w proszku – szczypta
  • Zmielony kminek – szczypta

Przygotowanie:

Odsączoną ciecierzycę wrzucamy do blendera i wlewamy łyżkę stołową zalewy z puszki. Mielimy po czym po kolei dodajemy, pastę tahini czyli nic innego jak pastę z sezamu, a następnie olej z pestek winogron, sól morską, szczyptę ostrej przyprawy, curry oraz kminek. Wszystkie składniki powinny stworzyć jednolitą, dosyć gęstą masę, która trafi na kanapki. Polecam kromkę pieczywa posmarować masełkiem, położyć plaster wędzonego łososia i na wierzchu rozsmarować humus.

Uwagi:

Bardziej zaawansowani mogą kombinować z przepisem dodając inne, ulubione składniki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: smakuje.blox.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *