Inne

Jak wybrać idealnego bakłażana?

hurtownieOstatnio było coś o bakłażanie więc postanowiłam iść za ciosem. Tym razem chciałabym się podzielić z Wami pewnymi wartościowymi wskazówkami dotyczącymi właśnie bakłażanów! Zanim wybierzecie się na targ w poszukiwaniu idealnego bakłażana, musicie zapamiętać kilka bardzo istotnych uwag, dzięki którym wybierzecie piękne, świeżutkie i dorodne bakłażany. Zapewne większość z Was wie, że bakłażany bywają gorzkie, a podczas smażenia chłoną tłuszcz niczym gąbka. Jak poradzić sobie z tymi minusami tego warzywa? Należy pamiętać, że smażąc bakłażana używamy jedynie niewielkiej ilości tłuszczu, a samo warzywo kładziemy na olej dopiero w momencie, kiedy będzie bardzo mocno rozgrzany. Dzięki temu zabiegowi nasz bakłażan nie nasiąknie tłuszczem tak bardzo jakby mógł, a nasze wątroby i figury będą nam dozgonnie wdzięczne ;). Chętnym (w miarę możliwości) polecam również odcisnąć bakłażana na papierze papierowym bezpośrednio po smażeniu! Ręcznik papierowy dodatkowo nasiąknie zbędnym tłuszczem. Z kolei charakterystycznej goryczki pozbędziemy się dzięki… soli morskiej! Najpierw należy bakłażana pokroić, a następnie posolić. Odstawiamy warzywo na bok na około pół godziny. W tym czasie bakłażan zacznie puszczać sok, który po 30 minutach należy zebrać – ponownie 😉 zwykłym ręcznikiem papierowym. Dodatkowo możemy jeszcze odcisnąć pokrojone kawałki z dwóch stron. Jak większość z Was wie, odrobina soli morskiej cudownie wydobywa smak potrawy. Jak natomiast jest z bakłażanem? To zadanie spełnia… ogień! Wystarczy opalić skórkę nad palnikiem, po czym ją wyrzucić. Zabieg prosty, szybki i efektowny ;). Jeżeli natomiast chodzi o wybór warzywa, polecam wybierać bakłażany (koniecznie) błyszczące o regularnym kształcie, w pięknym niebieskofioletowym kolorze. Najlepsze są te o wadze 250g – 300g. Oczywiście nie muszę chyba wspominać, że najlepiej szukać ich na hurtowniach warzywnych i targach – halach targowych ;)! Komu jednak nie uda się zdobyć młodych bakłażanów i będzie zmuszony do zakupu starszych i przerośniętych, polecam ściągnięcie skórki, która może być ciężkostrawna. To chyba tyle jeżeli chodzi o cenne wskazówki, które pozwolą Wam zakupić soczyste, sprężyste i smaczne bakłażanki :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *