Inne

Jesienna pierś z kurczaka w sosie grzybowym

sol-piers-kurczaka-w-sosie-grzybowymTym razem postanowiłam podać Wam przepis na pyszną i soczystą pierś z kurczaka w sosie grzybowym. Danie bardzo proste, smaczne i na pewno zdrowe. Oczywiście trzeba pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne ale myślę, że raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi ;). To ulubione mięsne danie mojego synka. Ja osobiście nie przepadam za kurczakiem ale w połączeniu z sosem grzybowym, który uwielbiam to danie jest całkiem niezłe! No i akurat mamy piękną złotą jesień i sezon grzybowy więc nie mogłam nie zamieścić przepisu z grzybkami. Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filety z piersi kurczaka
  • Pełna garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
  • Słodka śmietana 30%
  • Czosnek
  • Pęczek natki pietruszki
  • Cebula
  • Maggi
  • Sól morska lub sól ziołowa
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Filety z piersi kurczaka opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na wąskie paseczki. Obieramy jedną, dość dużą cebulę i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Czekamy aż cebulka się zeszkli i dorzucamy suszone grzyby. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dodajemy pokrojone mięso. Często mieszamy i po dziesięciu minutach dodajemy słodką śmietanę. Przyprawiamy ponownie odrobiną soli ziołowej, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i odrobiną maggi. Dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około dziesięć – dwanaście minut. Na koniec wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i poszatkowaną zieloną pietruszkę. Serwujemy z puree ziemniaczanym i lampką czerwonego wina.

Uwagi:

Musicie pamiętać, że suszone grzyby łatwo się przypalają i robią się twarde dlatego bardzo ważne jest aby pod patelnią był malutki płomień!

Czosnek i pietruszkę dodajemy na samym końcu aby nie stracił on swojego aromatu.

Chętni mogą przygotować sos bez mięsa. Będzie idealnym dodatkiem do kaszy gryczanej lub makaronu!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *