Inne

Kawa mrożona na letnie upały

kawa jacobsDzień bez kawy jest dla mnie dniem straconym. Nie chodzi tu o jej pobudzające działanie ale oczywiście o… smak :). Generalnie uwielbiam wszystko co kawowe. Jak nie przepadam za słodyczami tak czekoladę z nutką kawową mogę jeść non stop! Mój ulubiony deser to oczywiście tiramisu. Nie pogardzę również kawałeczkiem kawowego torcika czy czekoladkami z nadzieniem kawowym. W torebce obowiązkowo noszę kawowe kopiko – wtajemniczeni wiedzą, że to pyszne kawowe cukierki ;). No i w związku z tym, że zbliża się lato mam coraz mniejszą ochotę na słodkości więc wszelkiego rodzaju kawowe ciastka czy cukierki zamieniam na moją ulubioną kawę mrożoną! Nie wyobrażam sobie bez niej upalnych, letnich dni dlatego postanowiłam podać Wam bardzo prosty i szybki przepis na pyszny i zimny napój kawowy.

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Espresso ostudzone
  • Mleko 2% tłuszczu – 100 ml
  • Zimna woda – 100 ml
  • Kostki lodu
  • Lody waniliowe
  • Czekolada

Przygotowanie:

Na wstępnie przygotowujemy jedną porcję espresso. Ja to robię w moim ekspresie ze wspaniałej i aromatycznej kawy jacobs. Czekamy aż espresso ostygnie i wlewamy do blendera. Dodajemy kolejno 100 ml zimnego mleka, 100 ml zimnej wody, kilka kostek lodu oraz czubatą łyżkę lodów waniliowych. Całość miksujemy aż uzyskamy jednolity płyn i wytworzy się mała pianka. Serwujemy w wysokiej, przezroczystej szklance. Gotową mrożoną kawę proponuję posypać startą na tarce czekoladą.

Uwagi:

Espresso możecie zamienić na dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej.

Dla lepszego efektu proponuję włożyć szklankę lub słoik do zamrażarki na godzinę – dwie. Dłużej utrzyma temperaturę kawy oraz będzie efektownie wyglądać.

Chętni mogą dodać bitą śmietanę.

Smacznego :).

Dodaj komentarz