Inne

Klopsiki z dorsza, białym ryżem i pieczarkami

kotlety-z-dorsza-01a-1024Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam coś bardzo tradycyjnego i oczywiście smacznego :)! Co powiecie na kotleciki z dorsza z pieczarkami? Takie klopsiki przygotowywała specjalnie dla mnie moja ukochana babcia jak byłam małą dziewczynką. Pisałam Wam kiedyś, że jako dziecko nie przepadałam za mięsem dlatego babcia postanowiła przerobić wszystkie mięsne przepisy na rybne i tak o to powstał przepis na rybne klopsiki z pieczarkami. Uwielbiam je i w związku z tym, że już nie pamiętam, kiedy je ostatnio przyrządzałam postanowiłam to nadrobić. Moja wersja różni się od babcinej tym, że do klopsików dodam jeszcze ryżu, który uwielabiają moje dzieciaki. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Duży filet z dorsza
  • Biały ryż – duża garść
  • Pieczarki – 300g
  • Jajko – jedna sztuka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Bułka tarta do panierki
  • Natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Opłukujemy ryż i gotujemy w lekko osolonej wodzie. W tym czasie opłukujemy filet z dorsza, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa. Do dorsza dodajemy jedno surowe jajko, odcedzony biały ryż i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelni podsmażamy, umyte i drobno pokrojone pieczarki. Możemy je delikatnie przyrumienić. Usmażone grzybki dodajemy do pozostałych składników. Wszystko dobrze mieszamy i formujemy małe kuleczki, które obtaczamy w bułce tartej. Klopsiki rybne smażymy na oleju z pestek winogron. Serwujemy z ziemniaczkami z wody i surówką z młodej kapustki.

Uwagi:

Chętni mogą dodać do rybki i ryżu drobno pokrojoną cebulkę!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: agatagotuje.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *