Inne

Kosz podarunkowy od Babci z… aromatycznym czerwonym barszczem

barszczTym razem zaproponuję Wam coś co zapewne wszyscy wiecie jak smakuje i na pewno nie raz przyrządzaliście… i nie chodzi kochani o rybkę ;)! Moja wspaniała babcia odwiedziła nas wczoraj, a wraz z nią duży kosz prezentowy. Co w nim? Ano garnek pysznej, mocno czerwonej i niesamowicie aromatycznej zupki! Wiecie już o jakiej mowa ;)? Tak, o pysznym barszczyku czerwonym! Nie ma nic pyszniejszego jak danie przyrządzone przez moją mamę lub babcię ;). Uwielbiam barszczyk mojej babci i chyba nie znam nikogo kto robił by lepszy. Oczywiście mój mąż twierdzi, że ja robię lepszy ale wiadomo, że tylko tak mówi 😉 haha. Tak czy siak, postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem na tą pyszną zupę. Zapraszam do wspólnego wykonania.

Czas przygotowania: 2,5 godz.

Składniki:

  • Kawałek żeberek na bulion
  • 1kg buraków (małych)
  • Włoszczyzna
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Kilka suszonych grzybków
  • Ziele angielskie
  • Majeranek suszony
  • Listek laurowy
  • Sól morska
  • Kilka ziarenek czarnego pieprzu
  • Cytryna
  • Śmietana – opcjonalnie

Przygotowanie:

Mięsko opłukujemy pod zimną wodą i wkładamy na dno garnka. W tym czasie obieramy włoszczyznę i buraczki. Opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do mięsa. Do garnka wrzucamy także cztery ząbki czosnku, kilka bobków ziela angielskiego, trzy listki laurowe, dwa grzybki suszone, łyżkę suszonego majeranku i kilka ziarenek czarnego pieprzu. Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy. Po około godzinie, kiedy buraki zmiękną wyciągamy je i kroimy na plastry po czym wkładamy ponownie do garnka. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około godziny. Na koniec dodajemy sok z cytryny oraz sok z jednego surowego buraka w celu uzyskania pięknej głębokiej czerwieni. Chętni zabielają zupę śmietaną z mąką. Serwujemy z uszkami lub ziemniakami.

Uwagi:

Cytrynę możecie zastąpić octem ale pamiętać należy, że ocet zabija wartości odżywcze buraków!

Chętnym polecam pod koniec gotowania dodać do zupy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Nie bójcie się dodać więcej czosnku, majeranku czy grzybków suszonych – dzięki tym właśnie dodatkom Twój barszcz będzie niesamowicie aromatyczny!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *