Inne

Lekka i dietetyczna zupa ryżowa

Niestety mamy obecnie taki okres, kiedy jest zimno i mokro w związku z czym dzieciaki przynoszą do domu różne bakterie i wirusy. Pech chciał, że moje młodsze dziecko przyniosło do domu grypę żołądkową i zaraziło mojego starszego syna i męża. Póki co ja się trzymam ale coś czuję, że niedługo i mnie może zaatakować. Nawiązując do tematu jelitówki chciałabym dzisiaj podać Wam przepis na bardzo zdrową, odżywczą i dietetyczną zupkę ryżową. Kiedy mamy w domu chorego staram się gotować coś co zjemy wszyscy. Oczywiście są to danie lekkie i dietetyczne. Mam jednak nadzieję, że przepis przyda się Wam w bardziej sprzyjających okolicznościach ;). Zapraszam do przepisu :).

Zupa ryżowa przepis

Czas przygotowania: 1 godz.

Składniki:

  • Udziec z indyka bez kości – ok. ½ kg
  • Marchewka – 2 sztuki
  • Korzeń pietruszki – 1 sztuka
  • Kawałek selera
  • Ziemniaki – 6 sztuk
  • Biały ryż – 2 torebki
  • Ziele angielskie
  • Listek laurowy
  • Sól morska
  • Natka zielonej pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

Obieramy warzywa i kroimy w grubszą kostkę. Mięso opłukujemy pod zimną wodą i wkładamy do garnka. Zalewamy zimną wodą, wrzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego, cztery listki laurowe i gotujemy na wolnym ogniu. Przyprawiamy solą morską. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy. Po około 25 minutach wrzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i wsypujemy biały ryż. Gotujemy około 20 minut aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Na koniec wyciągamy mięsko, obieramy i wrzucamy z powrotem do zupy. Serwujemy z natką zielonej pietruszki lub koperkiem.

Uwagi:

Zupę możecie ugotować na innym mięsku ale musicie pamiętać aby nie było tłuste!

Smacznego :).

Wkrótce nowe przepisy z zupą ryżową 🙂

  • zupa ryżowa z ziemniakami
  • zupa ryżowa z kurczakiem
  • zupa ryżowa na skrzydełkach
  • zupa ryżowa na kostce rosołowej
  • zupa ryżowa z marchewką
  • zupa ryżowa na rosole
  • zupa ryżowa z koperkiem
  • ryżanka