Inne

Łosoś w śmietanowym sosie z koperkiem

ImageHandler.ashxDzisiaj chciałabym zaprosić Was na pysznego zapiekanego łososia wg przepisu… Maryli Rodowicz! Przepis podała mi koleżanka z pracy, która znalazła go w jakimś czasopiśmie. Oczywiście musiałam go wypróbować jeszcze tego samego dnia i muszę potwierdzić, że Maryla bardzo dobrze je ;). Łosoś jest delikatny, soczysty i bardzo aromatyczny! Naturalnie, żeby nasz łosoś tak smakować musimy kupić maksymalnie świeżą rybkę! Stara ryba – nie ważne jak przygotowane, nie będzie smaczna. Polecam wszelkiego rodzaju hale rybne gdzie można dostać świeże ryby. Poniższy przepis jest bardzo prosty i przygotowanie tak zapiekanego łososia zajmie nam góra 40 minut. Danie jest na tyle proste, że polecam je każdemu! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Cztery duże kawałki łososia
  • Olej z pestek winogron
  • Cytryna – 1 sztuka
  • Świeży pęczek koperku
  • Masło
  • Śmietana 18% – ok. 200g
  • Sos sojowy
  • Sól morska opcjonalnie
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeżo zmielony czerwony pieprz

Przygotowanie:

Do naczynia żaroodpornego wlewamy kilka kropelek oleju z pestek winogron. Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie oprószamy świeżo zmielonym czerwonym i czarnym pieprzem. Wyciskamy sok z cytryny i polewamy nim łososia. Wierzch ryby posypujemy pokrojonym koperkiem. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i wstawiamy naczynie żaroodporne z łososiem na około 30 minut. W tym czasie łączymy w miseczce śmietanę z sosem sojowym i szczyptą soli morskiej. Gorącego łososia polewamy sosem, a na wierzchu układamy wiórki masła.

Uwagi:

Łososia możecie zastąpić inną rybką, np. halibutem lub solą.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: cookwithcampbells.ca

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *