Inne

Łosoś w żurawinowym sosie z gazetki

losos-w-zurawinowym-sosie-z-gazetkiNie wiem jak u Was ale nasza skrzynka pocztowa jest wiecznie zapychana przez stertę gazetek reklamowych. Jest to denerwujące bo trzeba przewertować całą pocztę aby przypadkiem nie wyrzucić jakiegoś listu… . Zawsze wyrzucam wszystkie gazetki nie czytając ich bo szkoda mi na to czasu. Jednak tym razem zostawiłam sobie jedną gazetę ponieważ zainteresowała mnie okładka.  Pięknie wyglądający łosoś ;)! Była to gazetka z przepisami, a w tym jeden świetny przepis, który postanowiłam wykorzystać i się nim z Wami podzielić :). Zapraszam do przepisu!

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 1,5 kg filet z łososia

Marynata:

  • Sos sojowy
  • Sok ze świeżych pomarańczy
  • Miód pszczeli

Sos:

  • Sos żurawinowy
  • Suszona żurawina
  • Mała cebula
  • Skórka pomarańczowa
  • Ostra przyprawa (pepperoni)

Przygotowanie:

W miseczce mieszamy dwie łyżki stołowe sosu sojowego z dwoma łyżkami stołowymi soku ze świeżych pomarańczy i jedną łyżką miodu pszczelego. Opłukujemy i osuszamy filet z łososia po czym marynujemy go w przygotowanej marynacie. Odstawiamy do lodówki. Sos żurawinowy (jedna szklanka) łączymy z ok. 150g suszonej żurawiny i wlewamy do małego garnuszka. Dodajemy drobno pokrojoną cebulę, jedną łyżeczkę startej skórki pomarańczowej i odrobinę ostrej papryki. Całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje po czym zostawiamy na małym ogniu osiem minut. Zamarynowanego łososia układamy na grillu i pieczemy około dwadzieścia minut pamiętając aby go przewracać. Łososia polewamy żurawinowym sosem i serwujemy na ciepło.

Uwagi:

Jeżeli nie macie grilla możecie łososia upiec w piekarniku.

Sos żurawinowy możecie zastąpić sokiem z żurawiny.

Miód do marynaty powinien być płynny! Ułatwi to nam rozmieszanie składników marynaty.

Smacznego :).