Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Makaron z łososiem, pieczarkami i czosnkiem

pobraneCo powiecie na połączenie łososia z… grzybami :)? Nie jest to zbyt często połączenie jednak nie bardzo rozumiem dlaczego? Nie wiem jak Wy ale ja uważam, że łosoś idealnie komponuje się ze wszystkimi grzybami! Jego delikatny smak zostanie tylko 'podbity’ przez aromat grzybków. Osobiście uwielbiam wszystkie dania, w których znajdę łososia i grzyby suszone jak borowik szlachetny, podgrzybki czy kozaki. Są to niestety drogie grzyby dlatego tym razem zaproponuję Wam odrobinę tańszą ale równie smaczną wersję! Zapraszam na pyszną pastę z łososiem i pieczarkami w śmietanowym sosie. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filet z łososia bez skóry – około 300 g
  • Grzyby pieczarki – około 300 g
  • Makaron penne (lub inny) – 400 g
  • Serek topiony naturalny – dwa trójkąciki
  • Śmietana słodka 30% – mały kubeczek
  • Masło – dwie stołowe łyżki
  • Czosnek – dwa ząbki

Przygotowanie/gotowanie:

Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie smażymy na łyżce stołowej masła z dwóch stron. Kolejnym krokiem jest pokrojenie gotowego łososia na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pieczarki obieramy, kroimy na mniejsze cząstki i smażymy na łyżce stołowej masła. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze chwilkę. Dodajemy pokrojonego łososia, wrzucamy serek topiony i mieszamy aż serek pięknie się rozpuści. Na koniec wlewamy śmietanę, przyprawiamy i wrzucamy odcedzony makaron.

Uwagi:

Chętni mogą zamienić serek topiony na mascarpone.

Możemy udekorować natką pietruszki.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodspotting.com

Dodaj komentarz