Inne

Makaron z zielonym groszkiem, peperoncino i czubrycą

makarony z gorszkiem i czubrycaKiedy wszyscy moi domownicy mają dość rybek – owszem, zdarza się ale ale 😉 baaaardzo rzadko, na nasz stół lądują makarony :). Pasty są wyjątkowo lubiane przez moje dzieci i męża. Ja także je lubię ale nie tylko ze względu na pyszny smak 😉 – makarony przygotowuje się maksymalnie w… dziesięć minut. Jest to oczywista zaleta – kiedy nie mam czasu czy ochoty siedzieć w kuchni dłużej niż pół godziny wyciągam z szafki makaron i wymyślam jakąś pyszną pastę ;). Ostatnio w moim domu mieliśmy tydzień włoski bo codziennie była inna pasta! Pod koniec nie miałam już pomysłu, a nie chciałam powtarzać żadnej więc postanowiłam iść na żywioł i przyrządziłam pastę z… zielonym groszkiem. Mówię Wam, wyszła pyszna! Sama też się zdziwiłam ;). Zapraszam do przepisu.

Czas przygotowania: 12 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Puszka zielonego groszku
  • Zielona zmielona czubryca
  • Olej z pestek winogron
  • Ostra przyprawa peperoncino
  • Duży pomidor
  • Parmezan do posypania

Przygotowanie:

W dużym garnku nastawiamy wodę, wsypujemy sól morską i gotujemy makaron al dente. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy odsączony groszek. Po chwili dodajemy dwie – trzy łyżeczki zielonej czubrycy. Pomidora należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dodać do groszku. Całość dusimy na patelni około pięciu minut. Po zestawieniu patelni z palnika wsypujemy odrobinę peperoncino. Pamiętajcie aby nie przesadzić bo jest ona bardzo ostra! Odlany makaron wrzucamy na patelnię i mieszamy. Na koniec posypujemy parmezanem i serwujemy z kieliszkiem czerwonego wina.

Uwagi:

Pamiętajcie aby peperonicino dodać dopiero po zestawieniu patelni z palnika! Unikniecie dzięki temu gorzkiego smaku ostrej przyprawy.

Chętnym polecam dodać kawałki łososia!

Smacznego :).