Inne

Makrończyk :)

spaghetti_peproncinio_rybyswiata_pl.Na pewno macie mnóstwo przepisów, które nie wymagają zbyt wiele czasu i przygotowania. Takie potrawy bardzo się chwalą bo w dzisiejszym zabieganym świecie nie mamy zbyt wiele czasu na wielogodzinne przesiadywanie w kuchni. Do swojej książki kucharskiej dodałam rewelacyjny przepis, który zabiera mi zaledwie piętnaście minut, a jest tak pyszny, że gości na naszych stołach dość często. Przepis ten mam od kilku lat i dostałam go ‚w spadku’ od Teściowej, która uwielbia makarony :). Przyznam, że kiedyś nie byłam fanką makaronów ale dzięki Teściowej szybko się nawróciłam 😉 hehe! Nasz makaron nazywamy po prostu ‚makarończykiem’ :). Uprzedzę tylko, że jest to danie na ostro dlatego do popicia proponuję czerwone schłodzone wino lub maślankę. Zapraszam do wspólnego przygotowania makarończyku :).

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Paczka makaronu bavette (spłaszczone spaghetti)
  • Sól morska
  • Zmielone papryczki peperoncinio (pół łyżeczki)
  • Świeżo starty parmezan
  • Cztery ząbki czosnku
  • Świeża bazylia do dekoracji
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsmażamy przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. W momencie, kiedy czosnek stanie się złoty (uwaga aby go nie spalić!) ściągamy patelnię z ognia i po chwili wrzucamy zmieloną przez młynek szczyptę papryczki peperonicino. Ważne jest aby zmieloną papryczkę dodać, kiedy patelnia nie jest na ogniu gdyż dzięki temu nie będzie ona gorzka. Całość mieszamy drewnianą szpatułką i odstawiamy. Ugotowany i dobrze posolony makaron wrzucamy na patelnię i porządnie mieszamy. Następnie dodajemy świeżo starty parmezan i obficie obsypujemy makaron, po czym ponownie mieszamy. Kolejność jest dość istotna ponieważ dzięki temu nasz makaron ładnie się wymiesza i nie będzie się sklejał. Dekorujemy listkami świeżej bazylii i serwujemy ze schłodzonym czerwonym winem.

Uwagi:

Z doświadczenia wiem, że najlepiej makarończyk smakuje z makaronem spaghetti, jednak jeżeli ktoś z Was preferuje inny zachęcam do zmian :). Uważajcie aby nie przesadzić z ilością peperoncionio.. ona jest naprawdę baaaaardzo ostra!

Smacznego :).