Inne

Morszczuk w warzywach – po kociewsku :)

morszczuk w warzywachMąż wracając z konferencji musiał odwiedzić klienta w jednej z większych hurtowni w Polsce. Tak się akurat złożyło, że była niezła promocja na wybrane rybki więc postanowił kupić morszczuka. Piękne duże filety morszczuka, którego dawno nie jedliśmy :). Zastanawiałam się jak je przyrządzić aż w końcu postanowiłam przygotować morszczuka po kociewsku. Jest to stary przepis na rybkę, który dostałam od mamy. Jest to nic innego jak ryba w warzywach i trochę przypomina rybę po grecku. Bardzo smaczne danie na zimno do pysznego, świeżego, żytniego pieczywka. Zapraszam do wspólnego wykonania :)!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filety z morszczuka – 70 dag
  • Ogórki kiszone – 25 dag
  • Marchew – 2 sztuki
  • Pół małego selera
  • Cebula – 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki stołowe
  • Wywar warzywny – szklanka
  • Mąka ziemniaczana – łyżeczka
  • Liście laurowe – 3 sztuki
  • Ziele angielskie
  • Ziarna pieprzu czarnego
  • Szczypta cukru
  • Mielona papryka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mąka pszenna
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy, osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące pszennej i smażymy na oleju z pestek winogron. Do usmażonej rybki wrzucamy pokrojone w plasterki ogórki kiszone. Całość dusimy chwilkę i zestawiamy z ognia. W rondelku podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka. Po chwili dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę i seler. Warzywa podlewamy wywarem warzywnym i dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy i dusimy kilka minut. Sos warzywny zaciągamy mąką ziemniaczaną i czekamy aż się zagotuje. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz zmieloną papryką i cukrem. Gotowym sosem polewamy usmażone kawałki morszczuka i czekamy aż wszystko ostygnie po czym wstawiamy do lodówki. Serwujemy na zimno ze świeżym pieczywkiem.

Uwagi:

Morszczuka możecie zastąpić inną białą rybką – np. dorszem, mintajem lub tilapią.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mojekuchennerewelacje.blogspot.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *