Inne, Ryby słonowodne

Najlepszy przepis na łososia z grilla

basted-salmon-su-653542-xNajlepszy przepis na rybkę z grilla? Z pewnością znacie wiele dobrych przepisów i być może znacie ten, który wam dzisiaj zaproponuje ;). Z doświadczenia wiem, że najlepsze przepisy to te najprostsze, które powstają w oparciu o sprawdzone, tradycyjne składniki. Mój dzisiejszy przepis to idealne danie dla fanów łososia. Ta ryba jest absolutnie wyjątkowa :). Nie trzeba nic dodawać aby była pyszna! Ja chyba najbardziej lubię łososia przygotowanego na parze z odrobiną oliwy z pestek winogron oraz szczyptą soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem. W przypadku łososia z grilla również mam sprawdzony przepis ;). Zapraszam do wspólnego grillowania kochani ;)!

Czas przygotowania/grillowania: 35 minut

Składniki:

Łosoś filet – duży gruby płat

Czosnek – kilka ząbków

Czubryca zielona – łyżka stołowa

Masło – kilka łyżek stołowych

Sól morska

Świeżo zmielony czarny pieprz

Cytryna do polania łososia

Folia aluminiowa

Przygotowanie:

Filety z łososia należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć i odłożyć na deskę. Do małego rondelka wrzucamy kilka łyżek stołowych masła i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz łyżkę stołową zielonej czubrycy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy rondelek z ognia. Łososia kładziemy na folii aluminiowej i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie polewamy rozpuszczonym masełkiem, przyprawiamy solą morską i zawijamy rybę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Grillujemy aż łosoś będzie gotowy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Możecie delikatnie ponacinać rybę tak by łosoś lepiej ‘wchłonął’ masełko czosnkowe!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: myrecipes.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *