Inne

Orzeźwiające risotto z rybą

Risotto z rybą to przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania danie. Lekkostrawne, przyjemne w smaku i zaskakujące ze względu na bogactwo tekstur pokarmów: mamy tu stawiający lekki opór ryż, przyjemną, rozpływającą się w ustach rybę, chrupiące warzywa oraz wyrazisty sos.

Polecam jeszcze inny przepis na risotto: Risotto z łososiem, zielonym groszkiem i parmezanem – ten klasyczny, podstawowy. Jednak tym razem zamiast klasycznego szpinaku i łososia stawiam na filety z mintaja i warzywa. Ileż można zachwycać się tym łososiem, nasze wody skrywają wiele innych, naprawdę smacznych ryb! Mam nadzieję, że tym przepisem odczaruję myślenie, iż do risotto nadaje się tylko łosoś lub tuńczyk z puszki.

Do risotto z rybą warto wybrać mięso o twardej, zwartej strukturze, np. sandacza, mintaja albo łupacza. Z warzyw warto postawić na te twarde, jędrne: fasolkę szparagową, kawałki cebuli czerwonej, skórki cukinii i brokuły. Przyznaję się, że tym razem postawiłam na szybkość dania i skorzystałam z gotowej mieszanki mrożonej chińskiej mieszanki.

Sekretem udanego risotto jest bulion: moim zdaniem najlepsze połączenie stanowi w proporcji 1:1 użycie bulionu z warzyw (może to też być rosół) i białego wina. Jednak ze względu na to, iż danie mają jeść moje dzieciaki, zredukowałam znacząco ilość alkoholu. Do tego dania wykorzystujemy wyłącznie specjalny ryż do risotto, odmianę arborio.

Risotto z rybą – przepis

Drukuj

Risotto z rybą – przepis

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 25 minut
Czas przygotowania 35 minut
Porcje 2 osoby
Kalorie 365 kcal

Składniki

  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 1,5 szklanki ryżu arborio
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szt cytryny (sok)
  • 150 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki masła
  • 4 szt filetów z mintaja
  • 1 pęczek natki pietruszki i kolendry
  • 1 opakowannie chińskiej mieszanki warzyw

Instrukcje

  1. Ryż płuczemy pod zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia przez 10 minut. W międzyczasie myjemy rybę i osuszamy ją za pomocą papierowych ręczników. 

  2. Filety z mintaja podsmażamy na patelni na maśle i odkładamy na talerz. Ryż odsączamy z wody. 

  3. W wysokim garnku dodajemy troszkę masła, pokrojoną cebulę oraz czosnek i chwilkę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty. Zalewamy winem, dusimy kolejne 2-3 minuty, dodajemy 1/3 bulionu warzywnego. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną 1/3 porcji i powtarzamy czynność. Ryż gotujemy w bulionie i winie przez ok. 25 minut. 

  4. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, posiekaną garść natki pietruszki, kolendry oraz rybę. 

Notatki

Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać do ristotto kawałeczki papryczki chilli oraz zielony groszek dla urozmaicenia koloru dania.