Inne

Ośmiornica w pomidorowym sosie

Tym razem chciałabym Was zaprosić na coś bardzo niecodziennego czyli na… ośmiorniczkę :)! Jedliście już? Ja pierwszy raz jadłam ją bardzo dawno i od tamtej pory zdarza mi się ją przyrządzać raz na jakiś czas. No i właśnie ten czas przyszedł teraz ;). W internecie jest wiele różnych przepisów, którymi można się posiłkować jeżeli nie macie żadnego ciekawego pod ręką ale skoro już tu do mnie trafiliście to polecam ten wybrany przeze mnie :). Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Ośmiornice – 1 kg mrożonych
  • Pomidory – 50 dag dojrzałych malinowych
  • Cebula
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Łodyga selera naciowego
  • Świeże bazylia lub pęczek zielonej pietruszki
  • Szafran
  • Olej z pestek winogron
  • Mielona czerwona papryka – łyżeczka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Ośmiornice należy rozmrozić, obrać, umyć i delikatnie rozbić. W garnku gotujemy wodę, solimy i wrzucamy na około siedem minut ośmiorniczki. Po tym czasie wyciągamy je z wody i kroimy. Pomidory obieramy ze skórki, usuwamy pestki i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodajemy poszatkowany seler naciowy, oraz pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około dziesięciu minutach dodajemy łyżkę wody z szafranem i czerwoną papryką. Wszystko dobrze mieszamy i na koniec wrzucamy pokrojone ośmiorniczki. Całość musimy zagotować po czym dodajemy listki świeżej bazylii lub pietruszki. Serwujemy z chrupiącym pieczywkiem!

Uwagi:

Świeże pomidory możecie zastąpić tymi z puszki.

Fanom ostrych potraw polecam zamienić czerwoną paprykę na peperoncino lub chili.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: panathinaeos.wordpress.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *