Inne

Ostra papryczka, czosnek i parmezan

05_23-spaghetti_3312078bDzisiaj chciałabym podać Wam przepis na jedno z moich (absolutnie ;)!) ulubionych dań na szybko. Już niedługo wyjeżdżam do Włoch na wakacje dlatego mój dzisiejszy wpis idealnie wpasuje się w klimat słonecznej Italii ;)! Z góry przyznaję, że nie pamiętam czy miałam okazję podawać Wam ten przepis ale jest ich tak dużo na blogu, że zamiast go szukać, postanowiłam podać jeszcze raz. Ciekawostką jest to, że wcale nie jest to przepis na danie rybne ;). Jednak aby wszystko pozostało w zgodzie z ideą mojego bloga, przepis nie jest również mięsny. Zapraszam wszystkich na genialną pastę na ostro z pysznym czosneczkiem i parmezanem! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 20 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – ½ opakowania
  • Czosnek – cztery duże ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Ostra przyprawa peperoncino – szczypta
  • Parmezan w kawałku do starcia
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Do garnka wlewamy wodę, mocno solimy, przykrywamy i czekamy aż się zagotuje. Makaron gotujemy al dente (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). W tym czasie obieramy czosnek i przeciskamy go przez praskę. Na dużej patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy czosnek. Smażymy na średnim ogniu około minuty czyli do momentu aż czosnek uzyska piękny, złoty kolor. Następnie wyłączamy gaz i po minucie dodajemy szczyptę suszonych, zmielonych i ostrych papryczek. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i dopiero dodajemy starty na drobnych oczkach parmezan. Jeszcze raz mieszamy, przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i serwujemy.

Uwagi:

Polecam podać kefir do popicia ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: telegraph.co.uk