Inne

Ostrrrry makaron

aglio-olio-peperoncinoTym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który czasami ratuje mi ‚życie’ ;). Przepis jest na danie wegetariańskie dlatego z pewnością spodoba się większości czytelnikom. Od razu chciałabym również zaznaczyć, że moja dzisiejsza propozycja także powinna spodobać się mięsożercom! Dlaczego? Danie składa się z kilku podstawowych i jednocześnie prostych składników, które uwielbiają miliony na całym świecie ;). Gwarantuje, że będzie Wam smakować, a do tego przygotujecie je w – uwaga, góra 10 minut! Do dzieła kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 10 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – jedno opakowanie
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Parmezan w kawałku Grana Padano – pół szklanki
  • Olej z pestek winogron
  • Ostra przyprawa; peperoncino – szczypta (wedle uznania)
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Do garnka wlewamy zimną wodą, wsypujemy dużą stołową łyżkę soli morskiej i czekamy aż się zagotuje. Do gotującej się wody wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię gdzie rozgrzaliśmy olej z pestek winogron. Podsmażamy czosnek i ściągamy patelnię z ognia. Dopiero wtedy dodajemy ostrą papryczkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dobrze mieszamy aby makaron oblepił się czosnkiem, olejem z pestek winogron i ostrą przyprawą. Dopiero następnie dodajemy starty parmezan i dobrze mieszamy. Serwujemy z kieliszkiem ulubionego wina lub z kefirem.

Uwagi:

Uważajcie aby nie przypalić czosnku bo będzie gorzki!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: semipeperoncino.it