Inne

Pasta z łososiem, szpinakiem i suszonymi na słońcu pomidorkami

Co myślicie o połączeniu suszonych pomidorów ze szpinakiem? Musicie przyznać, że to dosyć niecodzienny mix ;). Szpinak łączymy z parmezanem, serem żółtym, śmietaną czy np. boczkiem, a pomidory prędzej z fasolą, mięsem czy parmezanem. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami może być bardzo ciekawe, a jeżeli dodamy do tego jeszcze… łososia, gwarantuję, że wyjdzie nam coś zaskakująco pysznego! Tym razem chciałabym wszystkich zaprosić na pyszny makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Do dzieła kochani :)!

Drukuj

Makaron z łososiem, suszonymi pomidorkami i szpinakiem

Danie obiad
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowanie 15 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 290 kcal

Składniki

  • 1 filet łososia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 kubek słodkiej śmietanki
  • kilka sztuk suszonych pomidorów
  • olej z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • świeżo starty parmezan
  • sok z cytryny do skropienia ryby

Instrukcje

  1. Zaczynamy od przygotowania farszu do naszej pasty. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron by następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak i cały czas mieszamy by ten się nie przypalił.

  2. Następnie kroimy suszone pomidorki, wrzucamy do szpinaku i podlewamy śmietanką. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Czekamy aż wszystko się zagotuje.

  3. Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym by skropić go sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oleju z pestek winogron. Gotowego łososia wrzucamy do szpinaku i podgrzewamy.

  4. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię do pozostałych składników. Całość mieszamy i serwujemy z odrobiną świeżo startego parmezanu.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do szpinaku jedno jajko.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: thecookingjar.com