Inne

Pasta z bobem i wędzonym łososiem

31845_lOstatnio na blogu podaję Wam proste i szybkie przepisy idealne na upalne, letnie dni i dzisiaj nie będzie inaczej ;). Postanowiłam skorzystać z tego, że zaczyna się sezon na… bób i zaproponuję Wam makaron z bobem i wędzonym łososiem. Tak wiem, ciągle w moich przepisach wędzony łosoś ale ten rodzaj ryby jest idealny do wszelkiego rodzaju dań, a latem idealnie się sprawdza w potrawach, które nie wymagają długiego gotowania ;). Makaron z bobem i wędzonym łososiem przyrządzam co roku ale o ile się nie mylę nie miałam jeszcze okazji podać Wam przepisu? Skoro na targowiskach warzywno owocowych króluje bób to zapraszam na pyszny przepis ;).

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Makaron tagliatelle
  • Bób – 400 g
  • Plastry wędzonego łososia – 150 g
  • Ser camembert – 120 g
  • Cebula – średnia sztuka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czary pieprz

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za ugotowanie bobu w lekko osolonej wodzie. Polecam go nie rozgotować aby łatwiej było nam obrać go z łupinek. Plastry wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy makaron al dente. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Podsmażamy aż się ładnie zarumieni i dodajemy obrany z łupinek bób. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez pięć minut. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, pokrojony na mniejsze kawałki serek camembert i wszystko dobrze mieszamy.

Uwagi:

Do gotującego się bobu możecie wrzucić listek świeżego selera. Nada on niesamowity aromat!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *