Inne

Pasta z wędzonym łososiem, czosnkiem i zielonym pesto

Dzisiaj kolejny ‚włoski’ wpis! Chyba szybko Wam nie odpuszczę i nadal będę męczyć wspaniałymi makaronami ;). Mój dzisiejszy wpis to genialny przepis na pyszną i szybką pastę z pesto i łososiem. Swoją drogą, pewnie zauważyliście, że makarony jakie Wam proponuję najczęściej są z łososiem. Wielokrotnie już pisałam, że łosoś to moja ulubiona ryba właśnie m.in. ze względu na to, że łatwo go wkomponować w każde danie. Ma delikatny smak, który idealnie pasuje do wszystkich smacznych warzyw ;). Zatem zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Zielona pesto z bazylią
  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Ser parmezan w kawałku do starcia
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Makaron wrzucamy do garnka z lekko osoloną wodą i gotujemy al dente (według instrukcji na opakowaniu). W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek. Podsmażamy około pół minuty. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię z czosnkiem i dodajemy odrobinę oleju z pestek winogron. Wszystko dobrze mieszamy i gotujemy około dwie minuty. W tym czasie ścieramy parmezan na tarce o małych oczkach i wsypujemy na patelnię. Dobrze mieszamy aby makaron wymieszał się ze startym serem. Plastry wędzonego łososia tniemy na wąskie paski i wrzucamy na patelnię, dodajemy zielone pesto, po czym jeszcze raz mieszamy. Pastę dekorujemy listkami bazylii i posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Polecam samodzielnie wykonać pesto!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pbs.org

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *