Inne

Pieczona ryba ze szpinakiem

Ryba-ze-szpinakiem-pod-beszamelemZastanawiam się jak mogłam jeszcze nie wpleść do moich rybnych przepisów szpinaku. Przecież (zaraz po ukochanych rybkach) to mój ulubiony składnik! Jest niesamowicie zdrowy, piekielnie dobry i wyjątkowo uniwersalny. W połączeniu z pieczoną rybą, czosnkiem i żółtym serem jest mistrzostwem świata. Oczywiście nie tylko w mojej opinii, a całej mojej rodziny. Śmiało mogę powiedzieć, że jesteśmy “rybo-szpinako żercami’ 😉 Tak więc dziś zapraszam Was na pieczoną rybkę przekładaną szpinakiem i żółtym serem.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Dwa duże filety rybne (dowolność wyboru)
  • Liście szpinaku (dwa, trzy opakowania)
  • 40 dag żółtego miękkiego sera
  • Duża śmietana 18%
  • Trzy duże ząbki czosnku
  • Trzy łyżeczki oregano
  • Trzy łyżeczki bazylii
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

Filety rybne opłukujemy, osuszamy po czym przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na oleju z pestek winogron. Następnie na patelni podsmażamy liście szpinaku z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Po chwili dodajemy dwie łyżki śmietany i garść startego żółtego sera. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę z oregano i bazylią. Kiedy już wszystko mamy gotowe układamy na zmianę (warstwowo) w naczyniu żaroodpornym rybę, szpinak i żółty ser. Całość polewamy naszym śmietanowym sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut i zapiekamy. Dekorujemy natką zielonej pietruszki. Serwujemy z frytkami i lodową sałatą.

Uwagi:

Do dania z pieczonej ryby możemy użyć także mrożonego szpinaku.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *