X
    Kategoria: Inne

Pieczona ryba ze szpinakiem

Zastanawiam się jak mogłam jeszcze nie wpleść do moich rybnych przepisów szpinaku. Przecież (zaraz po ukochanych rybkach) to mój ulubiony składnik! Jest niesamowicie zdrowy, piekielnie dobry i wyjątkowo uniwersalny. W połączeniu z pieczoną rybą, czosnkiem i żółtym serem jest mistrzostwem świata. Oczywiście nie tylko w mojej opinii, a całej mojej rodziny. Śmiało mogę powiedzieć, że jesteśmy “rybo-szpinako żercami’ 😉 Tak więc dziś zapraszam Was na pieczoną rybkę przekładaną szpinakiem i żółtym serem.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Dwa duże filety rybne (dowolność wyboru)
  • Liście szpinaku (dwa, trzy opakowania)
  • 40 dag żółtego miękkiego sera
  • Duża śmietana 18%
  • Trzy duże ząbki czosnku
  • Trzy łyżeczki oregano
  • Trzy łyżeczki bazylii
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: 

Filety rybne opłukujemy, osuszamy po czym przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na oleju z pestek winogron. Następnie na patelni podsmażamy liście szpinaku z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Po chwili dodajemy dwie łyżki śmietany i garść startego żółtego sera. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę z oregano i bazylią. Kiedy już wszystko mamy gotowe układamy na zmianę (warstwowo) w naczyniu żaroodpornym rybę, szpinak i żółty ser. Całość polewamy naszym śmietanowym sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut i zapiekamy. Dekorujemy natką zielonej pietruszki. Serwujemy z frytkami i lodową sałatą.

Uwagi:

Do dania z pieczonej ryby możemy użyć także mrożonego szpinaku.

Smacznego 🙂

Hana Stankiewicz :Jestem Hana, mieszkam nad polskim morzem i uwielbiam przyrządzać rybne potrawy. Poza gotowaniem również poświęcam sporo czasu pisząc o tym jak i z czym je przyrządzam. Kocham to tak samo jak mojego męża i dwójkę moich dzieci ;). Na co dzień pracuje w prywatnym przedszkolu, wieczorami relaksuję się na squashu lub na siatkówce czy biegając. O rybach piszę z pasji i zamiłowania.