Inne

Pieczone owoce morza z czosnkiem, młodymi ziemniaczkami, pomidorkami i cukinią

img_2097Od kilku dni mam ochotę na owoce morza dlatego postanowiłam przyrządzić pieczone duże krewetki i kalmary ze świeżym rozmarynem i warzywami. Danie bardzo proste, bardzo smaczne i do tego bardzo zdrowe 😉 dlatego gorąco polecam wszystkim zainteresowanym! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia.

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • Duże krewetki królewskie – 350g
  • Kalmary – 2 małe sztuki
  • Młode ziemniaki – 600g
  • Cukinia – 2 sztuki
  • Pomidory – 4 sztuki
  • Cebula czerwona – 3 czerwona
  • Czosnek – 8 ząbków
  • Cytryna – 2 sztuki
  • Świeży rozmaryn – 4 gałązki
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Obieramy ziemniaki i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy ze skórki i tniemy na ósemki. Dokładnie tak samo robimy z cytryną. Cukinię myjemy i kroimy na cieniutkie plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobniutko kroimy. Wszystkie pokrojone i obrane składniki układamy na papierze do pieczenia na płaskiej blasze. Posypujemy świeżym rozmarynem i skrapiamy olejem z pestek winogron, a następnie dobrze mieszamy tak aby wszystkie warzywa były pokryte olejem z pestek winogron. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Warzywa pieczemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodajemy owoce morza oraz pomidory bez skórki. Pieczemy kolejne 10 minut po czym przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z lampką białego wina.

Uwagi:

Do tego dania możecie użyć dowolnie wybranych owoców morza!

Chętnym polecam dodać bakłażana oraz dynię.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: antingchef.files.wordpress.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *