Inne

Pieczone sardynki z cukinią, czosnkiem i parmezanem

z12074222Q,SardynkiCo powiecie moi drodzy na pieczone sardynki? Koleżanka podrzuciła mi rewelacyjny przepis i natychmiast go wypróbowałam. Przepis łączy pyszne sardynki ze świeżym tymiankiem oraz cukinią, a nie ma nic lepszego jak pyszna wiosenna cukinia ;)! Ach już nie mogę się doczekać, kiedy na stałe zagości u nas słoneczko i będzie ponad piętnaście stopni :). Byle do lata, a póki co zapraszam na wspólne przyrządzenie pieczonych sardynek!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Filety z sardynek – 8 sztuk
  • Olej z pestek winogron
  • Cebula – 2 sztuki
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Cukinia – 2 sztuki
  • Świeży tymianek
  • Parmezan – 75 dag
  • Jajka – 4 sztuki
  • Mleko – 150 ml
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy cebulę na krążki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez dwie minuty. Po chwili dodajemy pokrojoną w długie paski cukinię. Całość smażymy kilka minut aż do momentu, kiedy cukinia nabierze pięknego złotego koloru. W tym czasie opłukujemy świeży tymianek i drobno kroimy, a następnie dodajemy dwie łyżeczki tymianku do cukinii. Wszystkie składniki dobrze mieszamy po czym połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch farszu układamy sardynki i posypujemy startym parmezanem. Drugą część farszu układamy na filetach i posypujemy świeżym tymiankiem. W oddzielnej miseczce łączymy dwa jajka z mlekiem, dodajemy sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz i polewamy farsz. Całą zapiekankę posypujemy pozostałym parmezanem i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Tym razem nie mam żadnych – chyba pierwszy raz ;)!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: edziecko.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *