Inne, Ryby słonowodne

Pizza z tuńczykiem

Dzisiaj kochani na blogu przepis, który z pewnością jest na wszystkich portalach kulinarnych, zaczynając od profesjonalnych stron, a kończąc na skromnych blogach jak mój ;). Bardzo długo wzbraniałam się przed zamieszczeniem tego przepisu na swojej stronie, ponieważ ciągle miałam wrażenie, że nie jest taki jaki powinien być. W końcu po wielu próbach, udało mi się zrobić… pizzę taką o jakiej marzyłam! Co ciekawe nie chodziło wcale nie chodziło o składniki, a o… idealnie wyrobione ciasto. Zatem mała rada. Jeżeli chcecie zrobić pizzę idealną musicie poświęcić jej odpowiednią ilość czasu ;).

Czas przygotowania: 2 godziny

Składniki:

  • Drożdże – 25 dag
  • Mąka – 250 g
  • Sól – 1 łyżeczka
  • Cukier – ½ łyżeczki
  • Olej – dwie stołowe łyżki
  • Sos pomidorowy – dwie stołowe łyżki
  • Tuńczyk w sosie własnym – puszka
  • Mozzarella – kulka
  • Parmezan – do posypania

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania rozczynu czyli do 150 ml letniej wody wsypujemy drożdże, cukier oraz dodajemy dwie stołowe łyżki przesianej mąki (z tych 250 g). Mieszamy tak długo aż wszystkie składniki ładnie się połączą i nie będzie grudek. Odstawiamy na około 15 minut i czekamy aż rozczyn urośnie – powinien zwiększyć swoją objętość trzy razy. Do miski z przesianą mąką dodajemy sól, mieszamy, a następnie wlewamy rozczyn. Dodajemy także olej z pestek winogron. Ciasto ugniatamy tak długo aż będzie elastyczne i pięknie wyrobione. Odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce – przykrywamy ściereczką. Po tym czasie ugniatamy ciasto ponownie aż w końcu układamy na blasze wysmarowanej oliwą. Kładziemy sos pomidorowy, mozzarellę, tuńczyka i posypujemy parmezanem. Pieczemy około 10 minut w 220 stopniach.

Uwagi:

Na pizzę możecie położyć ulubione składniki.

Smacznego :).

Źródło zdjęć: youtube.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *