Inne

Polędwiczka wieprzowa w sosie rybnym

lemongrass-pork-skewers-21-of-24Tym razem chciałabym zaproponować coś mięsno-rybnego czyli polędwiczki w sosie… rybnym! Bardzo rzadko podaję Wam przepis na mięsko z racji tego, że jest to blog głównie o rybach ale jak kiedyś obiecałam postaram się czasem wrzucić coś także dla mięsożerców. Dzisiaj będzie to polędwiczka wieprzowa z czosnkiem, świeżym tymiankiem i sosem rybnym. Danie bardzo proste i wyjątkowo smaczne! Przepis ten dostałam od mamy jednego z naszych dzieciaków w przedszkolu i przyznam szczerze, że mięsko jest bajeczne! Soczyste, wyraziste w smaku i delikatne. Zresztą co będę pisać o smaku, do kuchni kochani :).

Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia

Składniki:

  • Polędwiczki wieprzowe – 60 dag
  • Miód lipowy, płynny – trzy łyżki stołowe
  • Cytryna – trzy sztuki
  • Kora cynamonu – 2 centymetry
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Masło – 50 g
  • Świeży tymianek – kilka gałązek
  • Sos rybny – łyżka stołowa
  • Ziemniaki młode – 5 sztuk
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wyciskamy sok z dwóch cytryn do rondelka, dodajemy masełko, cztery łyżki płynnego miodu i sos rybny. Wszystko mieszamy i dodajemy gałązki świeżego tymianku, cynamon oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Całość podgrzewamy i czekamy aż masło się rozpuści. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i układamy umyte i osuszone polędwiczki wieprzowe. Obok układamy plasterki cytryny i pokrojone w talarki młode ziemniaczki. Mięsko polewamy przygotowanym sosem, a na wierzchu układamy nieobrane ząbki czosnku. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Uwagi:

Fanom czosnku polecam dodać ząbek do sosu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kitchenmess.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *