Inne

Potrawka z ryżem, groszkiem i łososiem

salmonpearisottoJeżeli szukacie lekkiego, smacznego i wegetariańskiego dania to trafiliście idealnie :)! Tym razem chciałabym zaproponować Wam przepis ‘ratatuj’ czyli coś co powstało z niczego i wszystkiego ;). Jest to nazwa, którą wymyślił mój mąż na smaczne danie na bazie zielonego groszku konserwowego, ryżu i smażonego łososia. Dlaczego? Już tłumaczę. Zdarzają się dni, kiedy totalnie nie mam głowy do zakupów więc jestem zmuszona przygotować obiad z niczego czyli z tego co aktualnie znajduje się w mojej lodówce. Właśnie w taki dzień przyrządziłam danie z rybą i zielonym groszkiem, które tak bardzo smakowało mojej rodzince, że na stałe znalazło się w naszym menu :). Gotując ‘ratatuj’ totalnie nie miałam pojęcia jak wyjdzie i czy dobrze łącze składniki ;). Okazało się, że była to trafna decyzja dlatego z przyjemnością podzielę się z Wami przepisem – może komuś się przyda ;).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minutach

Składniki:

  • Biały ryż – duża szklanka
  • Groszek konserwowy – puszka
  • Filet z łososia – mały kawałek
  • Sos pomidorowy lub przecier
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron. Filet z łososia opłukujemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. W garnku z odrobiną soli morskiej gotujemy biały ryż. Pokrojonego łososia wrzucamy na patelnię i smażymy. Po około dziesięciu minutach dodajemy groszek konserwowy i smażymy jeszcze chwilkę. Następnie dodajemy sos pomidorowy, ugotowany ryż i przyprawiamy do smaku.

Uwagi:

Do ryżu polecam wsypać szczyptę kurkumy i curry.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: coconutandlime.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *