Inne

Przepis na kebaba z kurczakiem

kebab-przepis-rybyswiata-plOczywiście wiem, że mój blog skupia się na rybach ale postanowiłam, że raz na dwa lub trzy przepisy postaram się dodać przepis mięsny. Skupię się wyłącznie na takich, które są wyjątkowo lubiane w moim domu. Tak więc dzisiaj zaproponuję Wam mięsny przepis. Kebab z fetą :). W tym przepisie kebabem stanie się.. pierś z kurczaka. Jest to danie szczególnie uwielbiane przez mojego Synka i męża. Sycące i zdrowe. Wykonanie tego przepisu na kebaba jest dosłownie kilkunastominutowe. Idealne na dni, kiedy nie chce nam się zbyt długo stać w kuchni. Zapraszam do wspólnego wykonania :).

Czas przygotowania: 12 minut

Składniki:

  • Podwójna pierś z kurczaka
  • Kukurydza
  • Pomidor
  • Sałata
  • Feta
  • Cebula cukrowa
  • Przyprawa kebab
  • Ogórek gruntowy
  • Ogórek konserwowy
  • Czosnek
  • Olej z pestek winogron
  • Placki tortilli
  • Ser żółty

Sos:

  • Majonez
  • Ketchup
  • Musztarda
  • Zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania sosu, który później wstawiamy do lodówki. Do miseczki wrzucamy cztery łyżki majonezu, około piętnastu łyżek ketchupu, pięć łyżeczek musztardy i garść ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie myjemy i odkrajamy tłuste kawałki z kurczaka. Kroimy pierś na małe kawałeczki (może być w kostkę) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem z pestek winogron. Posypujemy mięso przyprawą kebab (obficie) i smażymy. Po około 10 minutach dodajemy poszatkowaną cebulę. W tym czasie kroimy fetę w kostkę. Zazwyczaj używam ½ kostki. Podobnie z pomidorem. Wrzucamy do jednej miski. Obieramy ogórka gruntowego i siekamy na cieniutkie plasterki. Tak samo robimy z ogórkiem konserwowym. Odcedzamy połowę puszki z kukurydzy i dorzucamy do miski. Kiedy mięso jest już gotowe dorzucamy na patelnię wyciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. Mięso z patelni dodajemy do miski z warzywami i fetą, mieszamy. Rozgrzewamy czystą patelnię i kładziemy placek tortilli z plasterkiem żółtego sera. Podgrzewamy dosłownie chwilkę. Musimy uważać aby placek nam się nie przypalił! Na placku układamy nasz farsz i zawijamy. Wierzch polewamy zimnym sosem. Podajemy z niezdrową pepsi ;).

Uwagi:

Kebab można podawać w tortilli, bułce lub też na talerzu z ryżem czy frytkami.

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *