Inne

Przepis na krem z dyni

przepis_na_krem_z_dyniJak Wam obiecałam postanowiłam ‘urozmaicić’ mój mały blog o przepisy nie zawierające ryb czy też owoców morza. Nie jest to mój tzw. konik 😉 ale postaram się dodawać tylko takie, które sama przygotowuję od lat i jestem pewna, że są godne polecenia. Dziś podam Wam przepis na krem z dyni. Przepis ten ‘pożyczyłam’ od koleżanki jeszcze z czasów studenckich. W związku z tym, że na studiach jest mało czasu na wszystko (no może z wyjątkiem szalonych imprez 😉 hehe) to gotowanie musiało być magicznie proste i szybkie. Przepis na krem z dyni taki właśnie jest! Zupa jest lekko strawna, baaaardzo smaczna i oczywiście zdrowa! Warto dodać także, że o dziwo jest bardzo sycąca. Zapraszam do wspólnego wykonania przepisu na krem z dyni :).

Czas wykonania: 25 minut

Składniki:

  • Jedna duża cebula
  • Cztery ząbki czosnku
  • Masło
  • Pół kilograma dyni
  • Około ¾ litra wody
  • Sól
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Zioła; majeranek, lubczyk
  • Kminek
  • Curry

Przygotowanie:

Na patelnię wrzucamy około 40 g masła i czekamy aż się rozpuści. W tym czasie szatkujemy drobno cebulę i przeciskamy przez praskę czosnek. Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i podsmażamy. Następnie kroimy dynię w dosyć drobną kostkę i dorzucamy na naszą patelnię. Wlewamy ¾ wody i wszystko razem ładnie dusimy do momentu aż dynia będzie miękka. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem, łyżką curry i kminkiem. Zupę przelewamy do wysokiego naczynia i miksujemy. Na koniec posypujemy poszatkowanym lubczykiem i majerankiem. Serwujemy na ciepło z kromką pieczywa.

Uwagi:

Zamiast wody możemy użyć bulionu warzywnego. W zależności od Waszych upodobań proponuję dodać więcej lub też mniej ziół czy czosnku.

Smacznego :).  

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *