Inne

Przepisy kuchni polskiej czyli dwie pyszne surówki! Z młodej kapusty i z marchewki z chrzanem

przepisy-kuchnia-polskaDzisiaj będzie coś z przepisów kuchni polskiej, czyli np. smażony dorsz z surówkami i ziemniaczkami. Co ciekawe, to nie dorsz będzie w centrum uwagi, a… surówki! Surówki są klasycznymi przepisami kuchni polskiej i powinniśmy przykładać do nich większą wagę. Zdecydowanie zbyt rzadko goszczą na naszych stołach! Są przecież zdrowsze od sałatek i w dodatku bardzo lekkie. Nie wspomnę już o tym, jakie są pyszne :). Jest wiele typowych przepisów kuchni polskiej na tradycyjne surówki tak więc ja podam Wam surówki wg przepisu mojej Babci 🙂 Będą to dwa rodzaje moich ulubionych surówek, czyli przepis na surówkę z młodej białej kapusty i marchewkę z chrzanem. Zapraszam do wspólnego wykonania.

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki:

  • Surówka z młodej białej kapusty:
  • Mała biała kapusta
  • Jedno słodko winne jabłko
  • Dwie marchewki
  • Łyżka cukru
  • Olej z pestek winogron
  • Odrobina soli morskiej

Surówka z marchewki z chrzanem:

  • Cztery marchewki
  • Jedno duże jabłko
  • Chrzan śmietankowy
  • Dwie łyżki majonezu
  • Łyżka jogurtu greckiego
  • Sól morska

Przygotowanie:

Surówka z młodej kapusty:

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i przekrajamy na pół. Trzemy całą na tarce tak, aby uzyskać długie cienkie paski. Jabłuszko myjemy i obieramy. Jabłko także ucieramy na tarce, ale tak, aby powstał mus. Umyte i obrane marchewki ucieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy szczyptę soli i łyżkę cukru. Wlewamy olej z pestek winogron i całość porządnie ugniatamy ręką tak aby kapusta puściła delikatny sok.

Surówka z marchewki i chrzanu:

Marchewki obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o grubszych oczkach. Do startej marchewki dodajemy szczyptę soli. Jabłko podobnie jak marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce. Całość porządnie mieszamy, dodajemy dwie łyżki majonezu, łyżkę jogurtu greckiego i trzy łyżki chrzanu śmietankowego. Jeszcze raz dobrze mieszamy, smakujemy i ewentualnie dodajemy troszkę soli.

Uwagi:

Jeżeli preferujecie surówkę na ostro proponuję dodać więcej chrzanu, a mniej jogurtu greckiego.

Smacznego :).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *