Inne

Pyszna chrupiąca ciabatta z pieczarkami, rukolą i mozzarellą

12837685_1749239795296122_272923247_oDzisiaj chciałabym podać Wam genialny przepis na pyszne śniadanie :)! Chodziło ostatnio za mną coś włoskiego i nie wiedziałam co aż do momentu jak zobaczyłam w pobliskiej piekarni, chrupiące świeże ciabatty! Postanowiłam zaskoczyć moją rodzinkę i przygotowałam smaczne grzanki na sobotnie śniadanie. Mamy z mężem to szczęście, że oboje nie pracujemy w weekendy dlatego sobotnie i niedzielne śniadanie są u nas zawsze bardzo rodzinne :). Zachęcam do sprawdzenia mojego super przepisu na szybkie i wyjątkowo pyszne kanapeczki!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Ciabatta – dwie sztuki (na dwie osoby)
  • Pieczarki – kilka dużych sztuk
  • Masło – łyżka do smażenia pieczarek
  • Rukola – na grzanki
  • Salami – po cztery plasterki na kanapkę
  • Ser typu mozzarella – jedna kulka
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Parmezan do posypania
  • Sos vinegrette do polania

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy pieczarki. Smażymy aż zrobią się miękkie. Ciabatty kroimy na pół i smarujemy masełkiem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, a następnie smarujemy nim kanapki. Gotowe grzanki wkładamy do rozgrzanego piekarnika lub otwartego opiekacza z grzałką i czekamy aż grzanki się delikatnie zarumienią. Następnie wyciągamy grzanki i układamy na nich plasterki salami po czym ponownie wkładamy do opiekacza na kilka minut. Ostatnim etapem jest ułożenie na ciabattach pieczarek i na górę plasterki mozzarelli. Wkładamy do piekarnika na dwie minuty. Na wierzchu układamy listki rukoli i polewamy sosem.

Uwagi:

Polecam do grzanek skosztować tuńczyka w oliwie z oliwek ;)!

Smacznego :).

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *