X
    Kategoria: Inne

Pyszne leczo

Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami autorskim przepisem na pyszne leczo z ziemniakami i cukinią. Dostałam od teściowej dużą cukinię, cebulę i pomidory z działki jej koleżanki więc postanowiłam przyrządzić pyszną potrawkę. W końcu nie ma nic pyszniejszego jak jedzonko przygotowane ze świeżych i zdrowych produktów! W domu, w szafce znalazłam także ziemniaki więc szybko wymyśliłam danie dnia ;). Zapraszam do wspólnego wykonania.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – ¾ kg
  • Olej z pestek winogron
  • Cebula – 1 duża sztuka
  • Zielona czubryca
  • Cukinia – 1 średnia sztuka
  • Pomidory – 2 duże sztuki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na kuchenkę kładziemy patelnię i rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju). W tym czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy na średniej grubości pół księżyce, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy około piętnaście minut. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i miękkiego środka, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do ziemniaków z cebulą. Zanim dodamy cukinię należy sprawdzić czy ziemniaki są już usmażone! Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną czubrycą. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do reszty. Całość jeszcze raz mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Serwujemy z pajdą świeżego chleba.

Uwagi:

Uważajcie aby nie rozgotować cukinii!

Smacznego :).

 

Kuchenki

 

Tym razem postanowiłam podzielić się z Wami autorskim przepisem na pyszne leczo z ziemniakami i cukinią. Dostałam od teściowej dużą cukinię, cebulę i pomidory z działki jej koleżanki więc postanowiłam przyrządzić pyszną potrawkę. W końcu nie ma nic pyszniejszego jak jedzonko przygotowane ze świeżych i zdrowych produktów! W domu, w szafce znalazłam także ziemniaki więc szybko wymyśliłam danie dnia ;). Zapraszam do wspólnego wykonania.

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

Ziemniaki – ¾ kg

Olej z pestek winogron

Cebula – 1 duża sztuka

Zielona czubryca

Cukinia – 1 średnia sztuka

Pomidory – 2 duże sztuki

Czosnek – dwa ząbki

Sól morska

Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na kuchenkę kładziemy patelnię i rozgrzewamy olej z pestek winogron (nie żałujmy oleju). W tym czasie obieramy ziemniaki i cebulę. Ziemniaki kroimy na średniej grubości pół księżyce, a cebulę w grubszą kostkę. Wszystko wrzucamy na patelnię i smażymy około piętnaście minut. Cukinię myjemy i obieramy ze skórki. Pozbywamy się pestek i miękkiego środka, kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do ziemniaków z cebulą. Zanim dodamy cukinię należy sprawdzić czy ziemniaki są już usmażone! Wszystko mieszamy i posypujemy zieloną czubrycą. Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki po czym pokroić na mniejsze kawałeczki i dodać do reszty. Całość jeszcze raz mieszamy, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i przykrywamy pokrywką. Dusimy na wolnym ogniu kilka minut. Na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Serwujemy z pajdą świeżego chleba.

Uwagi:

Uważajcie aby nie rozgotować cukinii!

Smacznego :).

 

Hana Stankiewicz :Jestem Hana, mieszkam nad polskim morzem i uwielbiam przyrządzać rybne potrawy. Poza gotowaniem również poświęcam sporo czasu pisząc o tym jak i z czym je przyrządzam. Kocham to tak samo jak mojego męża i dwójkę moich dzieci ;). Na co dzień pracuje w prywatnym przedszkolu, wieczorami relaksuję się na squashu lub na siatkówce czy biegając. O rybach piszę z pasji i zamiłowania.