Inne

Risotto z łososiem, zielonym groszkiem i parmezanem

IMG_3523Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować coś innego, coś czego jeszcze nie proponowałam na blogu czyli… risotto. W zasadzie nie wiem dlaczego do tej pory nie podałam żadnego przepisu bo risotto jest zdecydowanie częstym gościem w naszym domu. Moja córeczka bardzo lubi ryż dlatego jak tylko przyrządzam risotto z łososiem to (jak to sama mówi) jest w ‚dziesiątym niebie’ 😉 haha! A wracając do risotto to gorąco polecam wszystkim, ponieważ jest stosunkowo łatwym, zdrowym i bardzo smacznym daniem! Dzisiaj zaproponuję Wam risotto z łososiem. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Ryż do risotto – 200g
  • Bulion warzywny – 1 litr
  • Cebula – 1 sztuka
  • Białe wytrawne wino – 50 ml
  • Zielony groszek – szklanka
  • Parmezan – 2 łyżki stołowe
  • Wędzony łosoś – 70g
  • Filet z łososia – 300g
  • Pesto – 2 łyżki stołowe
  • Sok z ½ cytryny
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Obieramy cebulę, drobno kroimy i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Jak cebulka się zeszkli dodajemy ryż. Całość dobrze mieszamy i wlewamy białe, wytrawne winko. Gotujemy na wolnym ogniu i czekamy aż wino odparuje po czym wlewamy odrobinę bulionu warzywnego. Bulion dolewamy sukcesywnie. Po kilkunastu minutach dodajemy zielony groszek i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie na drugiej patelni smażymy z dwóch stron, skropionego sokiem z cytryny łososia. Tuż przed podaniem risotto należy wymieszać z kawałkami wędzonego łososia oraz pesto. Serwujemy na ciepło z usmażonym kawałkiem łososia.

Uwagi:

Do powyższego dania możecie użyć zarówno groszku z puszki, mrożonego, a także świeżego!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: matkapolkawuk.co.uk