Inne

Roladki faszerowane szpinakiem, czosnkiem i parmezanem w serowym sosie

Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem, który „ukradłam” mojej koleżance. Niedawno miałam okazję gościć na kolacji urodzinowej gdzie zaserwowano genialne przekąski. Ku mojej uciesze, danie rybne :)! Przepis bajecznie prosty, a danie wyjątkowo smaczne. Coś na pograniczu zdrowego „fit” jedzonka z fast foodem? Idealnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju imprezach, także tych dla najmłodszych! Zresztą co będę się rozpisywać, sprawdźcie sami :).

Drukuj

Roladki rybne

Danie obiad
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 50 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 500 kcal

Składniki

  • 6 cienkich filetów z białej ryby
  • 1 opakowanie "baby" szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki śmietany słodkiej 30%
  • twarożek do farszu
  • olej z pestek winogron
  • świeżo starty parmezan
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Instrukcje

  1. Na wstępie musimy przygotować filet czyli jak zawsze proszę, myjemy rybę pod zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i odkładamy.

  2. Liście szpinaku myjemy (jeżeli jest taka konieczność), a następnie suszymy w wirówce. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z pestek winogron i wrzucamy przeciśniętym przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy szpinak i czekamy aż szpinak zwiędnie, a woda odparuje. Następnie dodajemy odrobinę śmietany i świeżo starty parmezan np. Grana Padano. Doprawiamy solą himalajską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, chwilę mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.

  3. Filety rybne rozkładamy na dużej desce, przyprawiamy ulubionymi ziołami i nakładamy ostudzony farsz ze szpinaku. Zwijamy w rulonik i spinamy wykałaczką.

  4. Gotowe ruloniki rybne wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron.

  5. Zabieramy się za sos. Łączymy kremowy serek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i odrobiną wody. Gotujemy na wolnym ogniu i zalewamy roladki rybne. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez pół godziny.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać kawałek żółtego sera do farszu.

Bardziej tłusta wersja może być przygotowana na patelni. Gotowe ruloniki panierujemy w jajku, bułce tartej i smażymy w głębokim tłuszczu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: olgasflavorfactory.com